I během postního období mívali naši předci doma betlémy

24. únor 2013

I když máme postní období a čekáme na Velikonoce, tak to neznamená, že by doma nemohly stát jesličky nebo betlém. Ústí nad Orlicí a okolí je známé tradičními papírovými betlémy, které si dřív lidé vyráběli sami doma. Figurky vystřižené z pytlů od lnu stavěli na polici, kterou zavěsili nad postel a vycpali mechem, takže pokoj hezky voněl. Od adventu až po Velikonoce. Pro každé období měl ale jiný vzhled.

Betlémy z adventního období známe všichni. „Ještě větší mumraj byl na tříkrálovém betlému, protože tam přijíždí ten průvod, který udělá určitým způsobem zmatek. Pak je dobré na to reagovat těmi postavičkami, že se lekají, že tam utíkají psi. Ty postavy se ohlížejí, protože se za nimi objevuje jezdec na koni,“ popisuje ředitelka Městského muzea v Ústí nad Orlicí Jitka Süsserová.

„Trochu větší klid je pak u hlavního výjevu, kde králové předávají dárky,“ pokračuje Süsserová v popisu. Lidé dříve zcela běžně své jesličky přestavěli z vánočních na tříkrálové.

Na hromniční podobu už byla přestavba pracnější a tak se do ní nepouštěl úplně každý. „Hromniční betlém, to je hlavně město a pár postaviček,“ vysvětluje muzejnice.

V letech jako je letošní, kdy jsou Velikonoce velmi brzo, v některých rodinách hromniční jesličky přeskočili a postavili rovnou postní.

„To je zase úplně jiná scenérie. To už je Getsemanská zahrada. Kristus tam klečí na hoře Olivetské a přebírá od anděla kalich utrpění. Dole už se rojí žoldáci a římští žoldnéři a lidé s pochodněmi, protože toho Krista hledali. A apoštolové pod skalkou spí a zapomněli hlídat,“ popisuje Jitka Süsserová scénu na postním betlému.

Zatímco vánoční a tříkrálové betlémy nebo jesličky dodnes v Ústí nad Orlicí a okolí staví asi 130 rodin, hromniční a postní jsou k vidění už jen v muzeu. Jesličky jsou pro řadu domácností důležitější než vánoční stromeček. Některé betlémy mívaly až osm metrů.

V dřívějších dobách se sousedi navštěvovali, aby se podívali, jaké kdo má jesličky. Bývalo zvykem, že přinesli polínko na „vyvrzané“ teplo.

autor: mkk
Spustit audio