Chytré náramky nové generace? Tenké, pružné a ohebné

26. únor 2013

Firma Apple si patentově rezervovala oblast budoucích digitálních přístrojů, které si budeme moci omotat kolem zápěstí jako náramek nebo jako tenkou, pružnou a ohebnou pásku.

Není zcela zřejmé, jak budou tyto přístroje vypadat a k čemu všemu budou sloužit. Nicméně již dnes můžeme odhadnout, že se v této oblasti patrně brzy rozhoří technologický, inovační a možná také i patentový boj.

Už delší dobu se šíří spekulace a zvěsti o tom, že příštím zajímavým počinem firmy Apple budou chytré počítačové hodinky nebo hodinky se schopnostmi iPhonu, pravděpodobně s označením iWatch. Jistou slabší variantou těchto spekulací bylo, že iWatch bude počítač bezdrátově spolupracující se stávajícím iPhonem. Nutno však zároveň říct, že např. firma Sony už má na trhu v této kategorii svého skutečného zástupce - náramkový počítač SmartWatch, na kterém pracuje operační systém Android.

Teď se spekulace posunuly ještě dál, zároveň ale došlo k jejich posílení a zpřesnění. Firma Apple si totiž podala patenty na přístroje sice podobného charakteru, jako jsou náramkové hodinky, avšak zcela jiného tvaru - mnohem tenčí, pružné a ohebné, připomínající spíše čisté náramky či pásky obepínající zápěstí. Tento krok nutně neznamená, že brzy uvidíme na trhu výrobky tohoto typu, ale určitě svědčí o tom, že o tuto technologickou oblast má Apple velký obchodní zájem a chce si zde zarezervovat prostor. Není se ovšem čemu divit, např. firma Samsung už v praxi předvedla několik experimentálních prototypů tohoto druhu. Dnešní progresivní technologie a materiály vývoj podobných přístrojů umožňují. Elektrické obvody, baterie a displeje na bázi pružných, tenkých a ohebných polovodičových polymerů totiž už existují.

Můžeme tedy očekávat, že se během několika let objeví na trhu chytré náramky s dotykovým ohebným displejem, s nimiž si budeme moci např. procházet aktuální zprávy, prohledávat mapy, chatovat na internetu, vést videotelefonické hovory nebo přehrávat hudbu. Také si budeme moci tímto náramkem svítit na cestu jako baterkou. Tedy v zásadě provádět totéž, co lze dělat i s dnešními chytrými telefony. Navíc je možné, že je budeme moci nabíjet buď pomocí sluneční energie nebo kineticky - tedy pohybem ruky. Samotný náramek bude pravděpodobně možné narovnat či naopak omotat kolem zápěstí jediným prudkým nárazem (tzv. princip “snap band”).

Zdroje: Popular Science, Gizmodo, Patently Apple

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.