Petra Kosová: Změny vedou k obavám, že se Plzeň 2015 rozpadá

25. únor 2013
Publicistika

Minulý týden média informovala o tom, že z čela správní rady společnosti Plzeň 2015 odchází Marcela Krejsová. Nahradil ji plzeňský primátor Martin Baxa, údajně na doporučení zahraničních expertů. Petra Kosová se tématu výměny věnuje v následujícím komentáři.

Především obavy a další rozčarování vzbuzuje výměna na jednom z postů společnosti Plzeň 2015. Nesouvisí vlastně ani tak s konkrétními osobnostmi: jen posílila podezření, že se projekt Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 rozpadá. Kromě řečí v kuloárech lze tuhle podezíravost vysledovat také z různých spekulací na sociálních sítích.

Marcela Krejsová se velké oblibě u plzeňské kulturní veřejnosti netěšila. Neměla dar diplomatického jednání a některými nepředvídatelnými nebo přímočarými výroky a vystupováním leckoho popudila. Její přínos vnímají pozorovatelé především v počátcích, když Plzeň začala o prestižní evropský titul usilovat. Nikdo Marcele Krejsové neupře, že to byla ona, kdo zainteresoval na titulu politickou reprezentaci. Alespoň do té míry, že kandidatuře nebránila. V současné době už byl její význam diskutabilní. Tak proč je trochu rozruch kolem jejího odstoupení ze správní rady Plzeň 2015?

Bez ohledu na osobnost Martina Baxy, obavy vzbuzuje angažování primátora, tedy politika v projektu. Od počátku kladli experti z Bruselu a z měst, která již v projektu Evropské hlavní město kultury uspěla, důraz na nezávislost týmu na politicích. Politická reprezentace se během příprav totiž mění, jenže tým by měl zůstávat stabilní a pracovat kontinuálně. A teď jiní experti tvrdí, že primátor je jako předseda správní rady společnosti přijatelnější. Mají dojem, že se budou politici v úspěchu Plzeň 2015 více angažovat?

A v jaké situaci je samotný tým Plzeň 2015? Tomáš Froyda oznámil na sklonku loňského roku svoji rezignaci. A stále ještě není nový ředitel. Přitom projekt potřebuje výraznou a silnou osobnost, která nebude podléhat plzeňským písečkům a polívčičkám. Ani politikaření. Pravda, uměleckým ředitelem je respektovaný Petr Forman. Ale ruku na srdce: moc často jsme ho zatím v Plzni neviděli a ani nevíme, na čem konkrétně pracuje. Ovšem na druhou stranu, jeho úkolem není zajišťovat zázemí projektu. Chybí ředitel – produkční.

Plzeň má necelé dva roky na přípravu projektu, který pro ni může znamenat buď změnu budoucnosti, nebo fiasko a ostudu evropského formátu. A také potvrzení faktu, že země bývalého východního bloku do podobných prestižních evropských projektů ještě nedozrály.

Není za pět dvanáct, je nejméně půl jedné. Nejvyšší čas, aby tým našel mimořádně schopného lídra a začal komunikovat s veřejností o hodně lépe, než dosud. Jinak se budou množit dohady a poroste nesouhlas s projektem, který by mohl být pro město a region velkým přínosem. Zatím se zdá, že spíše směřuje k typicky česky zflikované Potěmkinově vsi.

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.