Prohlášení Českého rozhlasu k ukončení vysílání Rádia Česko na stanici BBC v České republice

27. únor 2013

Český rozhlas prohlašuje, že byl a nadále je připraven pokračovat ve spolupráci se společností BBC Radiocom (Praha), která v České republice provozuje vysílání stanice BBC, a dodávat této stanici program dle stávajících licenčních podmínek schválených Radou pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Český rozhlas prohlašuje, že respektuje červencové rozhodnutí RRTV, kterým RRTV zamítla návrh BBC Radiocom (Praha) na rozšíření vysílání v češtině ze 6 na 12 hodin denně. S převodem 100% obchodního podílu ve společnosti BBC Radiocom (Praha) mediální skupině Lagardère Active ČR, ke kterému dala RRTV 19. února 2013 předběžný souhlas, však nadále nesouhlasí.

Český rozhlas prohlašuje, že vynaložil maximální úsilí v nalezení řešení pro BBC Radiocom (Praha) v reakci na deklarované ukončení financování vysílání BBC v České republice ze strany BBC (Londýn), dosavadního 100% vlastníka BBC Radiocom (Praha). Český rozhlas zároveň upozorňuje, že zákony ČR neumožňují Českému rozhlasu jako vysílateli ze zákona koupit obchodní podíl ve společnosti, která provozuje vysílání na základě licence. Takovou společností BBC Radiocom (Praha) v ČR je.

Český rozhlas dále upozorňuje, že dlouholetou smlouvu o spolupráci vypověděla Českému rozhlasu společnost BBC Radiocom (Praha). Český rozhlas následně opakovaně vyzýval BBC Radiocom (Praha) coby vlastníka vysílací licence k předložení návrhu podoby další spolupráce od 1. 3. 2013. K předložení takového návrhu však bohužel nedošlo. Českému rozhlasu byla pouze na neoficiální bázi představena možná podoba společného vysílání tři subjektů na sdílených kmitočtech, ovšem v podobě a za podmínek pro Český rozhlas nepřijatelných. Byl to tedy naopak Česky rozhlas, který společnosti BBC Radiocom (Praha) předložil vlastní návrh na dodávání programu v češtině v rozsahu 6 hodin denně a zachování tak stávajících licenčních podmínek vysílání BBC v ČR.

Doplňující informace:

BBC získala unikátní soubor vysílacích kmitočtů na základě osobní žádosti předsedkyně vlády Margaret Thatcherové prezidentu Václavu Havlovi během její oficiální návštěvy v Praze v září 1990. O přidělení kmitočtů rozhodla na základě této vrcholné diplomatické žádosti tehdejší vláda a britská BBC se tak stala jednou z prvních svobodných rozhlasových stanic, která získala v tehdejším Československu oprávnění k vysílání. Tyto kmitočty se později staly součástí nové licence, kterou v roce 1998 RRTV přidělila dceřiné společnosti BBC – BBC Radiocom (Praha).

Na tvorbě programu spolupracuje Český rozhlas s BBC od roku 1996. Český rozhlas vnímá tuto dosavadní dlouhodobou úspěšnou spolupráci s BBC jako vyjádření partnerství dvou nejstarších veřejnoprávních institucí. Program, koncipovaný v souladu s platnými licenčními podmínkami jako střídání bloků BBC World Service v angličtině a Českého rozhlasu v češtině, znamenal významný přínos k rozmanitosti nabídky rozhlasového vysílání v ČR, zejména v oblasti špičkového zpravodajství a publicistiky. Ostatně i vedení BBC v Londýně označilo v dopise ze 4. 6. 2012, adresovaném RRTV, vzájemnou spolupráci za jeden ze svých klíčových projektů v Evropě, který je součástí strategických plánů BBC World Service s plánem dlouholeté spolupráce s Českým rozhlasem trvajícím po celou dobu platnosti současné licence BBC, tedy do roku 2025.

Mediální skupina Lagardère Active ČR, a.s. provozuje skupinu komerčních rádií – Evropa 2, Frekvence 1, rádio Bonton, Dance Radio, její součástí je také mediální zastupitelství dalších komerčních rozhlasových stanic. Značka Lagardère patří holdingu se sídlem v Paříži.

RRTV, která je ústředním orgánem státní správy pro rozhlasové a televizní vysílání a má dohlížet na zachovávání a rozvoj plurality programové nabídky a informací v oblasti vysílání a na jeho obsahovou nezávislost.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace