Štíhlé Češky dobývají chilský pivní Olymp

Trpělivost, čas a respekt jsou naše základní suroviny. To se píše na etiketě piva Slavia, které už přes rok vaří dvě nadšené české sládkové v chilském Santiagu. Kromě jmenovaných ingrediencí používají německý slad, francouzské kvasnice a pravý žatecký chmel.

Zvenku to vůbec jako pivovar nevypadá. „A o to jde. O to větší pak uvnitř zažijete překvapení,“ smějí se Češky.

Monika Dvořáková de Rozas přišla do Santiaga s manželem Chilanem před 14 lety. Lucii Drahošovou přimělo k cestě na jih Ameriky vyprávění jejích kamarádů při pobytu v Kanadě. Také už má za sebou několik roků v Chile.

„Začínaly jsme doma, a to vařením ve 20litrových hrncích. Byl to hlavně koníček, scházelo nám totiž české pivo,“ vzpomínají.

„Naši známí pak začali vyžadovat pivo na ochutnávku. Zrodil se nápad vyrábět pivo ve větším měřítku a následně ho prodávat,“ dodávají.

Takhle Lucie s Monikou začínaly

Po pivu se netloustne. Aspoň ne po tomhle

„Své zákazníky přesvědčujeme, že pivo pomáhá dobrému trávení,“ nastiňují svou obchodní strategii. „Chilané věří mýtu, že se po pivu přibírá na váze. A přitom podívejte se na nás, jsme štíhlé jako laňky!“

Monika s Lucií pivo nejen samy vaří, ale také plní do láhví, zátkují a expedují. Někdy jim trochu pomáhá Claudio, který se s nimi dělí o pivovar. Ten vaří svá těžká piva německého typu. České pivo jeho kolegyň mu však moc chutná.

„České pivo mám moc rád a slavia je velmi dobrý příklad českého piva. Je to pivo, které má budoucnost, a nepochybuji, že bude mít úspěch,“ říká.

Pivo je nejlepší iontový nápoj!

Monika s Lucií za měsíc navaří tisíc litrů piva. Už nejen pro kamarády a známé. Začínají pronikat do santiagských hospod – třeba do vyhlášené restaurace Liguria. Doufají, že naučí Chilany české pivo pít a že se jim letos začnou jejich investice vracet.

„Trpělivě Chilanům vysvětlujeme, že pivo je nejlepším iontovým nápojem po sportu. My jdeme vzorem a příklady přece táhnou,“ shrnují obě Češky.

Snad tedy české pivo dobude i chilský pivní Olymp.


Zvětšit mapu: Chilané se učí pít české pivo

autor: pan
Spustit audio