Češi jako první vypočítali dráhu letu meteoritu nad Uralem

27. únor 2013

Čeští astronomové jako první na světě publikovali přesné výpočty dráhy letu meteoritu, který před necelými dvěma týdny dopadl v okolí Čeljabinsku na Urale.

Pavel Spurný, Jiří Borovička a Lukáš Shrbený z Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu Akademie věd publikovali jako první a prozatím jediní na světě přesné výpočty dráhy letu malé planetky, která dopadla 15. února v okolí uralského Čeljabinsku.

Tisková zpráva Astronomického ústavu označuje pád této planetky za událost století. Astronomové podle tohoto zdroje detailně propočítali jak dráhu tohoto tělesa v atmosféře a jak tento průlet vypadal, tak jeho původní dráhu ve sluneční soustavě. Při svých analýzách a výpočtech použili videozáznamy pozorovaného pádu pořízené na místě události, zpracovali je na observatoři v Ondřejově a okamžitě zveřejnili v telegramu Mezinárodní astronomické unie.

Jakým způsobem tedy pád planetky rekonstruovali? Na to se Jana Olivová zeptala doktora Pavla Spurného.

autor: Jana Olivová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.