V uničovské Šatlavě bude představena obnovená expozice

27. únor 2013

V muzeu vězeňství v Uničově bude ve čtvrtek 28. února celodenním programem, který začíná v 10:00 hodin, představena obnovená expozice. Jednou z hlavních postav slavnostního otevření bude mistr kat, který návštěvníkům své nástroje ukáže nejen při běžné prohlídce, ale také během mučení delikventů.

Stálá výstava nese název Právo na Uničovsku. „Chceme představit nejvýznamnější aspekty vývoje práva na Uničovsku od raného novověku až po první polovinu 20. století, to jest po celou dobu existence šatlavy,“ řekl vedoucí muzea vězeňství Jaroslav Franc.

Historii kriminálních deliktů přiblíží mimo jiné ukázky trestního rejstříku, pracovní knížky nebo evidenční karty prostitutek. V elektronických kioscích budou informace o katovském řemesle či úryvky z policejní agendy. Vystaveno zůstává také několik originálů mučicích nástrojů, jejichž repliky si zájemci mohou vyzkoušet na vlastní kůži.

Během rekonstrukce šatlavy v letech 2009 a 2010 byly na stěnách cel objeveny a zrestaurovány různé nápisy, vrypy či vzkazy vězňů. České překlady zejména německých, ale i ruských textů jsou dalšími novinkami v expozici.

Mimořádnost uničovské městské věznice spočívá v tom, že se jako jedna z mála v zemi dochovala v původním stavu.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.