Z Vitoušovy kuchyně: Debut Marka Novotného

4. březen 2013

V italském studiu legendárního basisty Miroslava Vitouše vzniklo nové album dosud méně známého pianisty Marka Novotného. Účinkují na něm špičky mladé české jazzové generace.

„Skladby Marka Novotného se pohybují na hranici hudby vážné a jazzové. Bez povšimnutí nenechává i hudbu folklorní, která je mu velkou inspirací,“ vysvětluje Lucie Kukulová z vydavatelství Amplion, které Marku Novotnému nové album Leland Dream vydalo.

Plně autorská nahrávka vznikla na podzim loňského roku ve studiu Miroslava Vitouše v Itálii. Novotný pro ni složil kompozice na pomezí jazzu a vážné hudby, které jsou převážně koncipovány jako rozsáhlejší písňové formy. „K projektu přizval přední hráče české jazzové scény, jako jsou David Dorůžka, Gabriela Vermelho, Petr Tichý a Tomáš Hobzek,“ dodává Kukulová. Hostem snímku je i americká zpěvačka Aubrey Johnson.

Poslechněte si ukázku z alba Leland Dream:

O Marku Novotném nebylo v Čechách donedávna příliš slyšet, protože působil dlouho v zahraničí (USA, Norsko). V tuzemsku spolupracoval například s Davidem Dorůžkou, Marcelem Bártou, Lubošem Soukupem nebo zpěvačkou Feng-Yün Song. Během svého pobytu v New Yorku se stal soukromým žákem jednoho z nejlepších světových jazzových pianistů Freda Hersche.

Album Leland Dream bude pokřtěno na koncertě Novotného kvinteta v pražském klubu Jazz Dock, 13. března.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

Související