Iva Málková: Chcete zhubnout? Tak na tohle radši zapomeňte!

4. březen 2013

Zhubněte po zimě do plavek a přivítejte jaro dietou! Tak něco podobného od nás určitě neuslyšíte. „Čím menší změnu uděláte, tím je trvalejší,“ vysvětluje v rozhovoru s Lucií Výbornou psycholožka a zakladatelka společnosti Stop obezitě Iva Málková, proč nerada používá slovo dieta. A zároveň upozorňuje na něco ještě mnohem podstatnějšího: „Skutečná změna se vždy odehrává v mysli.“

Krabičková dieta, mléčná dieta, proteinová dieta, citrónová dieta, jednodruhová dieta, Atkinsonova dieta, ananasová dieta, nízkokalorická dieta… Také vám z toho jde hlava kolem? Nejste sami. Ono „snadno a rychle“ zkrátka nefunguje.

„Některé diety prý mají být takzvaně ‚zázračné‘ – jde například o čaje. Ty v podstatě neškodí. Neovlivňují totiž metabolismus, maximálně zhubne vaše peněženka,“ usmívá se psycholožka.

„To jiné diety vás přivedou ke snížení energetického příjmu. Řada teorií spadajících do této kategorie je scestných, člověk se však díky nim alespoň zamyslí nad tím, že by měl něco změnit. Hlavním problémem totiž je automatická, neuvědomovaná konzumace,“ shrnuje Iva Málková.

Psycholožka Iva Málková

„Nejškodlivějšími dietami jsou takové, které vedou k rychlému snižování energetického příjmu,“ varuje zakladatelka společnosti Stop obezitě před třetí skupinou diet. Tukožroutské polévky a diety vedoucí k jo-jo efektu – těm se rozhodně vyhněte! radí Iva Málková.

Skutečnou pomocí pro každého, kdo chce zhubnout a začít zdravěji žít, podle ní je v prvé řadě změna myšlení – o jídle i o vlastním těle. Jak tedy pomáhá samotná společnosti Stop obezitě? Jak složité je přivést lidi ke změně životního stylu? A lze opravdu účinné kroky, jež vedou k rozumné redukci kil, shrnout do pár základních rad?

Záznam celého rozhovoru s Ivou Málkovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio