Expozice Rajské ostrovy láká na nová zvířata

1. březen 2013

O nové druhy zvířat rozšířila v těchto dnech své expozice děčínská zoologická zahrada. Noví živočichové jsou k vidění především v Expozici Rajské ostrovy na Teplické ulici, která je oddělenou expozicí zoo v centru města.

K nejzajímavějším a nejvzácnějším patří bezesporu dvojjazyčník haitský. „Jde o ohroženou ještěrku žijící ve volné přírodě pouze na karibském ostrově Hispaniola. Nejvíce ji ohrožuje ztráta životního prostředí, predace jinými zvířaty a lov člověkem,“ popsal zoolog Roman Řehák. Při pozorování dvojjazyčníků v expozici doporučuje zoo trpělivost. Jde totiž o živočicha, který žije skrytým způsobem života, aktivní bývá během soumraku, za svítání, nebo během noci. Zajímavostí je, že pokud se cítí ohrožen, dokáže uvolnit ocas.

Dalším zajímavým živočichem, a to především vzhledově, je ryba havýš rohatý. Tělo této rybky má tvar trojúhelníku a způsobem pohybu připomíná vznášedlo. Šupiny jsou nahrazené kostěnými destičkami, které způsobují, že téměř celé tělo je neohybné a proto havýš velmi pomalu plave. Návštěvníci Rajských ostrovů ho najdou v jednom z malých mořských akvárií. V nich jsou nově umístěny také krevety durbanské a jehla pruhovaná. „U akvária s krevetami lze strávit dlouhé minuty. Tento druh krevet je totiž označován jako tančící. Jejich chůze po dně připomíná tanec. Poznáte je podle červenobílých proužků na těle,“ prozradil zoolog.

Orlicie bornejská

Staronovým obyvatelem Rajských ostrovů se stala také želva orlície bornejská. Návštěvníci ji mohli v expozici vidět již v minulosti. Orlície bornejská žije v rozsáhlejších jezerech a hlubších řekách Bornea, Sumatry a Malajsie. V přírodě se živí nejrůznějšími druhy spadaných měkkých plodů, bezobratlými živočichy, měkkýši i rybami. „Společně s batagurem je orlície největší, z velké části býložravou sladkovodní želvou světa. Svou délkou až 80 cm, u některých jedinců i přes 1 m, působí opravdu impozantně,“ doplnil zoolog.

Po čase se do akvárií expozice vrátil i strašek paví - velký dravý korýš vzdáleně příbuzný našim rakům, který by mohl být ve zvířecí říši považován za boxerského šampiona v lehké váze. Dokáže totiž svou oběť udeřit 8000x větší silou, než je jeho vlastní váha. Kdyby uměl boxer zasadit ránu stejné síly, tak by měla stejnou sílu jako střelná zbraň. Děčínský strašek takový silák prozatím není, měří pouhé tři centimetry. Do velikosti dospělce mu tak zbývá dorůst ještě dalších patnáct.

Havýš rohatý

Expozice Rajské ostrovy je otevřena každý den od 9 do 18 hodin. Více informací najdete na www.rajskeostrovy.cz.

autor: ZOO Děčín
Spustit audio