Pavel Maurer: Dvě třetiny obyvatel země považují hmyz za běžnou součást jídelníčku

3. březen 2013
Glosa Pavla Maurera

Hinduisté nejedí hovězí a psí maso bychom našli na jídelníčku v Číně, Koreji nebo Vietnamu. Jak připomíná Pavel Maurer ve své glose, neměli bychom druhým vyčítat, že jsou jiní.

Vážení gastronauti, mlok na špejli, smažené morče s rajčatovou omáčkou, plněné rybí měchýře nebo střevlíci smažení na másle. Předpokládám, že jsem vám příliš nezkazil chuť v době víkendového oběda. Jsem si 100% jistý, že většina z vás nemá zájem si tyhle pochutiny položit byť jen na špičku jazyka, natož je vůbec vidět.

Přiznávám, že skutečně nevypadají moc vábně. Při pohledu na smažené slepičí pařáty nebo grilované žáby se mi opravdu nesbíhají sliny tak rychle jako třeba nad svíčkovou na smetaně, a věřte mi, že jsem na cestách už okusil mnohé exotické pochutiny.

Jedno je však jisté – neměli bychom ohrnovat nos nad tím, co jedí jiné kultury. Pes byl před 300 lety běžnou součástí jídelníčku v Evropě, dnes stále běžným pokrmem v Číně, Koreji nebo Vietnamu. Hinduisté se ani nedotknou posvátné krávy a arabský svět má zakázáno jíst prasata. Kdo ví, třeba bude za sto let stejně nepřístojné baštit hovězí biftek jako dnes pečené krysy.

Pro nás je důležité, abychom vnímali, že naše planeta je velká a diferencovaná, neměli bychom xenofobně vyčítat někomu, že je jiný a špatný, ale spíše se jej snažit pochopit. To, že Evropané a Američané se hroutí hnusem, když Asiat pojídá moučné červy na cibulce, není jeho chyba, ale naše. Jen tak pro srovnání faktů – dvě třetiny obyvatel planety Země považují hmyz za běžnou součást svého jídelníčku. Takže ten, kdo je v menšině, nejsou oni, ale z hlediska statistiky jsme to my.

Krásný víkend a prosím vás, nejezte blbě!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio