1. března 2013

3. březen 2013

Tigran Hamasyan: A Fable

Arménie je historickou křižovatkou kultur, ve starověku sahalo její území od Kavkazu a Kaspického moře až ke středomořskému pobřeží. Dnes je to země mnohonásobně menší – a skutečnost, že v dnešní Arménii žije jen něco přes 3 miliony obyvatel, je poněkud zavádějící: více než dvakrát větší množství Arménů žije totiž v exilu. Zvláště významná arménská komunita je ve Francii. To má své historické důvody, před sto lety totiž Francie poskytla azyl obrovité vlně arménských uprchlíků, kteří utekli z Malé Asie před krutými etnickými čistkami, dnes známými jako Arménská genocida. Světově nejznámějším potomkem těchto uprchlíků je téměř 90letý francouzský šansoniér Charles Aznavour.

Ve Francii natáčí svá alba i hudebník o více než o 2 generace mladší, Tigran Hamasyan, považovaný za jednoho z nejvýznamnějších současných arménských pianistů. Narodil se ve městě Gyumri na západě Arménie, vyrůstal s hudbou Led Zeppelin, Deep Purple a Queen, a když se s rodiči přestěhoval do Jerevanu, objevil jazz, studoval vážnou hudbu, V útlém věku zvítězil v mnoha mezinárodních jazzových soutěžích a už ve svých 11 letech vystoupil na prvním ročníku jerevanského Mezinárodního jazzového festivalu. V 16 letech s rodiči odešel do Los Angeles, později se usadil v New Yorku. Na svých nahrávkách spojuje jazz s arménskými lidovými melodiemi. Jeho poslední album se jmenuje Fable, Bajka.

Impozantní postavou arménské hudby byl skladatel a kněz Komitas, který na přelomu 19 a 20 století cestoval po arménském venkově. Nasbíral a zapsal velké množství melodií, které dodnes žijí v repertoáru špičkových ansámblů, zaměřených na klasiku, populární hudbu i jazz. K nejznámějším skladbám, které zachytil, patří Kakavik, česky Koroptev.

Arménie patří k nejstarším křesťanským zemím a má úctyhodnou kulturní historii: arménské písmo vzniklo už kolem roku 400, založení dnešního hlavního města Jerevan se datuje do doby před 2800 lety. Arménský pianista Tigran Hamasyan na své album Fable, Bajka, zařadil i středověký církevní zpěv, Matko.

Výběr z denního tisku:

What The Waves BroughtThe SpinnersKakavik (The Little Partridge)The Legend Of The MoonMother, Where Are You?Someday My Prince Will ComeA FableSamsara

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Tigran Hamasyan

Spustit audio