Singapur: multikulturnost se musí podporovat, ale i kontrolovat

Více než třetina obyvatel Singapuru jsou cizinci. Jejich počet by měl v následujících letech podle plánů vzrůst dokonce na polovinu. Místním se to nelíbí. Chtějí vzkvétající město jen pro sebe! Vláda však nechce z velkolepého plánu rozvoje ustoupit.

Singapurský celník se mnou na hranicích hovoří přátelsky, dokonce mi nabízí i bonbón. Při vyplňování formuláře potřebného pro vstup do země si však nelze nevšimnout nápisu, že za pašování drog a jiné těžké přestupky je v tomto městském státě trest smrti.

Milé přivítání mě tu však potkává na každém kroku. Usměvaví lidé, multikulturnost, ale zároveň i přísná pravidla. Ve městě se nesmí odhazovat žvýkačky a papírky, používat pepřové spreje nebo distribuovat pornografii. A to jsou jen ty lehké přečiny.

Díky přísným trestům je u nás bezpečno, říká obyvatelka Singapuru

„Tresty jsou tu nejrůznější – od ran holí přes veřejné práce za to, když vás třeba podruhé chytí, že jste vyhodili na veřejnosti odpadky. Někteří lidé Singapur za přísnost zbytečně odsuzují. Ale jen proto, že na takové tresty nejsou zvyklí,“ vypráví Shakuntala, která tu žije.

Ona už zvyklá je. „Díky tomu je u nás bezpečně. Kriminalita je minimální. Nejsou tady žádné problémy s drogami a podobně. Já se například nebojím chodit v noci sama po ulici,“ ujišťuje mě Shakuntala, mladá dívka indického původu, která tu pracuje pro jednu z prestižních bank. Její rodina pochází z Malajsie.

Moderní a sebevědomý, takový je Singapur

„Jsem původem Indka. Ale z pohledu národnosti se zcela cítím být Singapuřankou. Je to dáno tím, že jsem se tady narodila, vystudovala a mám spoustu singapurských přátel. Podle mě je důležité být pyšný na to, z jaké země docházíš a co tvůj stát dokázal. Nikdy nepochopím lidi, kteří nejsou na svou zemi hrdí,“ kroutí hlavou Shakuntala.

Singapur láká stále víc cizinců

Multikulturnost Singapuru dokazuje složení tamního obyvatelstva. Většina jeho obyvatel jsou Číňané, Malajci, Indové nebo jiného asijského původu. Čtyřicet procent ze všech obyvatel jsou cizinci. V Singapuru jich dokonce legálně žije ve srovnání se světem největší počet.

Vláda cizince do svého Lvího města, jak se tomuto ekonomickému centru také říká, náležitě láká. Ví totiž, že právě na nich stojí rozvoj země.

I přes přísné tresty skoro za cokoliv není o zábavu v Singapuru nouze

„Růst Singapuru mluví sám za sebe. Počet obyvatel, především cizinců, se tady stále zvyšuje. Pětimiliónové obyvatelstvo by se mělo podle odhadů v budoucích letech rozrůst o další tři milióny. Stále se něco staví – nová infrastruktura a domy. To jasně potvrzuje, že se sem stěhují stále noví lidé,“ vysvětluje šéfanalytik Citibank Alessandro Tentori.

Přísné tresty přinášejí úspěch a prosperitu

Podle plánu vlády by měl počet cizinců žijících v tomto státě během 17 let vzrůst až o třetinu. Podle Světové banky je Singapur dokonce státem s třetím nejvyšším HDP na hlavu na světě.

Všechno tady ale jaksi souvisí se vším. Multikulturnost se sice musí podporovat, ale také kontrolovat. A k tomu pomáhají i ony netradičně přísné tresty. Za klidem v zemi je pak však zase prosperita a úspěch.


Zvětšit mapu: Singapur je městský stát, který se nachází mezi Malajsií a Indonésií

autor: kpr
Spustit audio