Poděbrady zavádí nový parkovací systém. Má zklidnit dopravu v centru

14. březen 2013

Poděbrady čeká revoluce v parkování. Rok a půl zabraly přípravy nového parkovacího systému, který má za cíl zklidnit dopravu v centru lázeňského města. Teď radnice začíná připravené změny postupně zavádět do praxe.

Více zpoplatněných parkovacích míst a také takzvané modré zóny, ve kterých budou moci parkovat jen místní s platnou rezidentní kartou. Tak se dají ve stručnosti popsat nejzásadnější změny, které poděbradský parkovací systém přinese.

Podle místostarosty Poděbrad Ivana Uhlíře z TOP 09 je hlavním cílem zklidnit dopravu v centru lázeňského města, ale i přilehlých obydlených lokalitách.

„Snažíme se usnadnit život místním občanům, protože město začalo být přetížené dopravou a místní občané si stěžovali i na to, že nemají kde zastavit. Tímto způsobem dojde k tomu, že ti, co zde nebydlí, v modrých zónách nebudou moci parkovat. To budou moci jen ti, kteří tam opravdu bydlí. Měla by se zvýšit kapacita parkovacích stání a být k dispozici místním občanům,“ vysvětluje.

Ne všichni obyvatelé Poděbrad ale s novým systémem souhlasí. Některým lidem vadí, že za parkování v takzvaných modrých zónách budou muset platit. I pan Jiří považuje rezidentní parkování za zcela zbytečné.

„Nikdy jsem neměl problém zaparkovat do 50 metrů od domu. Tam nevidím nedostatek parkovacích míst a nutnost regulace,“ tvrdí.

Rezidentní karta za 400 korun

Zástupci radnice s obyvateli lázeňského města o novém systému parkování několikrát diskutovali. Podle místostarosty Ivana Uhlíře je výsledkem těchto schůzek právě kompromis. Ten se mimo jiné týká i ceny, kterou lidé zaplatí za roční rezidentní karty opravňující k parkování v modrých zónách.

„Původní návrh byl 600 korun, po projednání s občany jsme cenu snížili na 400 korun, což je koruna a deset haléřů za den,“ říká Uhlíř.

Parkovací systém získal už definitivní podobu na papíře. Teď ho poděbradská radnice postupně začíná zavádět do praxe. Vidět je to třeba na Náměstí 5. května nebo v Havlíčkově ulici, kde se už objevily nové parkovací automaty. První hodnocení ukazuje, že se doprava v této části města skutečně zklidnila.

„Občané jsou víceméně zatím spokojeni, máme kladné informace o tom, že se v této části města dá zastavit, což dříve nešlo,“ dodává Ivan Uhlíř.

Zatím není jasné, kdy se podaří nový parkovací systém v Poděbradech spustit stoprocentně. Podle současných odhadů by se tak mělo stát do poloviny letošního roku.

autor: Michal Trnka
Spustit audio