Výstava fotografií Slavomíra Kubeše ukazuje „střeva“ jihočeských měst

14. březen 2013

V Českých Budějovicích můžete v těchto dnech vidět unikátní fotografie kanalizačních a vodovodních sítí jihočeských měst. Se svým fotoaparátem sestoupil do podzemí sedmi měst fotograf Slavomír Kubeš a své fotografie nyní představuje ve vestibulu krajského úřadu.

Jsou to opravdu nevšední fotografie míst, do kterých se jen tak nikdo nedostane. Na jedné straně z nich jde trochu mrazivá atmosféra, na druhé převládá ta přirozená lidská zvědavost vědět, jak vypadají ty spletité chodby pod naším městem.

Slavomíra Kubeše inspirovala výstava fotografií Střeva měst, která ukazoval pražské podzemí, a tak během jednoho roku nafotil i jihočeské podzemní chodby, štoly i kanalizační sběrače. Vybral si okresní jihočeská města a Třeboň. „Fascinující na tom je především příběh té vody, která začíná jako čistá, projde našimi domácnostmi, naším životem, nabere na sebe naši špínu a odnese si ji s sebou. A zase ji odevzdá, aby se mohla vrátit čistá do řek,“ vysvětluje Kubeš.

Fotograf musel někdy sestoupit do dvacetimetrové hloubky, jinde jen do metrové. Ale nikdy nesměl být v podzemí kvůli bezpečnosti sám. Například v Táboře by, pokud by začalo pršet, musel do 30 minut chodby opustit, jinak by se tam pod přívalem vody mohl utopit.

Kanalizační a vodovodní sítě jihočeských měst (Prachatice)

Neobvyklé bylo také samotné focení. Většina chodeb nebyla osvícená ani se tam světla nedala kvůli bezpečnosti přitáhnout. „Největší problém byla tma, takže jsem oprášil systém, kterým jsem fotil v dobách mládí v jeskyních, kdy se na dlouhý čas vykreslí prostor z ruční baterky,“ říká fotograf.

Nejvíce jej zaujal nejstarší systém z roku 1894, který mají v Prachaticích: „Ten naprosto geniálním způsobem sbírá z masivu Libína hlubinné prameny pitné vody. Ta se bez jakýchkoli úprav dopravuje do domácností a lidé ji pijí. Samozřejmě se pravidelně kontroluje její kvalita.“

Fotografie z podzemí si můžete prohlédnout ve vestibulu Krajského úřadu v Českých Budějovicích do 29. března. Výstava bude pokračovat také v ostatních městech, kde Slavomír Kubeš fotografoval.

Další fotografie Slavomíra Kubeše si můžete prohlédnout na našich facebookových stránkách.

autoři: Romana Kostohryzová , Kateřina Hálová
Spustit audio