Dosud neznámé obrazy rudolfinských mistrů ve Schwarzenberském paláci

15. březen 2013

Tři významná, veřejnosti dosud neznámá díla tří mistrů působících na pražském dvoře císaře Rudolfa II, obohatila – díky velkorysé zápůjčce ze soukromé sbírky – Kabinet umění a kuriozit ve stálé expozici barokního umění v Čechách ve Schwarzenberském paláci na Hradčanském náměstí v Praze.

Jde o tři díla kabinetního formátu, z nichž jedno – „Alegorii vítězství Pravdy nad Časem“ – namaloval nejslavnější z malířů Rudolfova dvora Bartholmeus Spranger, druhé – „Shromáždění bohů na Olympu“ – neméně slavný dvorní malíř Rudolfa II. Hans von Aachen a třetí – „Antickou bitvu“ – další dvorní malíř Matthäus Gundelach.

V přilehlém Grafickém kabinetu je ještě do konce března k vidění soubor ilustrací Václava Hollara k Ezopovým bajkám, které slavný český rytec vytvořil v Londýně pro nová vydání Ezopových bajek v roce 1665 a 1666.

A milovníkům rudolfinské doby můžeme také doporučit výstavu „Rudolf II. a mistři grafického umění“, kterou Národní galerie v Praze představuje do 26. května v Konírně paláce Kinských na Staroměstském náměstí v Praze.

Spustit audio