Co loví invazivní skokani

15. březen 2013

V souvislosti s invazí žab se nám obvykle vybaví ropuchy obrovské, které decimují faunu Austrálie. Na mnoha místech světa však skrytě probíhá invaze jiného druhu, který si s nimi svou agresivitou nijak nezadá.

Skokan volský (Lithobates catesbeianus) je jeden z největších žabích druhů, někteří jedinci dosahují až dvaceticentimetrové délky a váží až 800 g. Pochází z východu Severní Ameriky, ale byl lidmi zavlečen do dalších severoamerických oblastí i na jiné kontinenty. Novému prostředí se skokani volští dokážou velmi rychle přizpůsobit a rozmnožit se v něm. Jediná samice naklade více než 20 000 vajíček za jediný rok. Odborníci je proto řadí mezi 100 nejhorších invazivních druhů.

Jedním z míst, které trpí invazí skokanů volských, je ostrov Vancouver v Britské Kolumbii. Žáby se zde začaly objevovat v 80. letech minulého století a od roku 2006 probíhá kontrolní program. Díky němu měli vědci šanci prozkoumat více než 5000 exemplářů, které pocházejí ze 60 vodních nádrží. Zaměřili se přitom na obsah žaludku, který vypovídá o tom, co žáby loví a jaký může být jejich vliv na místní ekosystémy. Výsledky studie bohužel prokázaly, že skokani volští sežerou všechno, co dokážou pohltit. V jejich žaludcích vědci objevili zbytky živočichů z patnácti různých tříd.

Skokan volský

Nejčastěji zde byly zastoupeny různé druhy hmyzu včetně toho, který je vybaven žihadly a teoreticky by se mohl žábám bránit. V praxi se to ale nestává. Z obratlovců končí v žaludcích skokanů jiní obojživelníci, ryby, hadi a ještěři, ale i ptáci a malí savci. Studie tak prokázala, že skokan volský je oportunistický predátor, který není specializován na určitou kořist. Může mít proto dalekosáhlý vliv na vodní i suchozemské ekosystémy.

Zdroj: ScienceDaily, NeoBiota

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio