Jak kazašští studenti přicházejí do Česka

15. březen 2013
Zaostřeno na cizince

Kazašských studentů na českých vysokých školách přibývá. Na České zemědělské univerzitě v Praze například dokonce studuje víc Kazachů než Slováků.

Podle celkových statistik jsou čtvrtou největší skupinou zahraničních studentů v Česku - po Slovensku, Rusku a Ukrajině. Co je láká na studiu v Česku a jak hodnotí jejich přítomnost v kurzech zdejší pedagogové? Zvýšený zájem Kazachů o studium v Česku má ale i svou odvrácenou stranu: česká ambasáda se dostává do problémů s včasným vyřizováním studentských víz. Někdy studenti ani nedostanou šanci si vízum podat - systém Visapoint, přes nějž se mají objednávat na povinně pohovory na ambasádě, se zahlcuje. Kvůli čemu? Jak ukáže pořad Zaostřeno - nikoli vinou žadatelů o víza.

Proč by nás to mělo zajímat? Studentskou migraci do ČR považují za přínosnou nejen samotné vysoké školy, ale i ministerstva školství, vnitra i zahraničních věcí. Na českých vysokých školách studuje skoro 40 000 zahraničních studentů - na konci roku 2012 to podle statistik Ministerstva školství bylo přesně 39 696. Oblíbené jsou hlavně u ruskojazyčných studentů, kteří chtějí získat dobré vzdělání s respektovaným diplomem, mít hezký studentský život a to vše za přijatelnou cenu. Nejen v případě Kazachstánu to jsou často děti z vlivných rodin - politiků, byznysmenů, intelektuálů. Po studiích se vrací domů, kde potom díky prestižnímu diplomu a rodinným konexím získávají prestižní místa např. ve státní správě. Dobré vzpomínky na studentská léta v Česku se poté mohou promítnout do dobrých vztahů na státní úrovni.

Z volby kazašské miss v ČR

Když se čekání na vízum se protahuje, stane se, že studenti nestihnou začátek semestru. To je problém nejen pro ně (pokud za vzdělání platí nemalé částky), ale i pro školy. Ty navíc ztrácejí výhodu před podobnými školami v regionu - v Polsku nebo v Německu, kde čekací lhůty na vízum nejsou tak dlouhé. Hrozí proto, že Česko tak ztratí další konkurenční výhodu mezi zeměmi středoevropského regionu.

Hosty pořadu Zaostřeno jsou: Aigerim Dodesheva, kazašská studentka a předsedkyně spolku Tarlan - spolek kazašských studentů v ČR. Hrishabh Sandilya, pedagog na Anglo-American University v Praze, a jeho kolegyně Darima Batorová a Katarína Svítková. Jan Hučko, zahraniční oddělení Provozně-ekonomické fakulty na České zemědělské univerzitě. Jan Vyčítal, ředitel odboru konzulárních koncepcí a metodiky Ministerstva zahraničních věcí. Tomáš Haišman a Pavla Novotná, odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.