Kraj podporuje Německo v otázce rozšíření hraničních přechodů

28. květen 2004

Jihočeský kraj nesouhlasí s ministerstvem vnitra, které zamítlo návrhy Německa na rozšíření turistického využití společných hranic. Hejtman Jan Zahradník (ODS) to uvádí v osobním dopise ministrovi vnitra Stanislavu Grossovi. Neúspěchem skončil i záměr kraje na otevření devíti turistických přechodů s Rakouskem.

Pro území Jihočeského kraje navrhuje německá strana rozšíření režimu přechodu Stožec/Haidmühle a turistické stezky České Žleby/Bischofsreut o kategorii jezdec na koni. Zároveň doporučuje pro pěší a cyklisty novou stezku Žďárek/Hinterfirmiansreut. "Kraj vypsal grant na rozvoj turistiky na koních, a je tedy v jeho zájmu rozšiřovat možnosti pro toto odvětví. Například stezka České Žleby je vhodná k takřka okamžitému rozšíření o kategorii jezdec na koni. Vede totiž po pevných cestách a při jejím poměrně nízkém využívání ostatními povolenými prostředky by tu hipoturistika nikomu nepřekážela," řekl Zahradník ČTK. Připomněl, že trasa vede po historické Zlaté stezce, po níž po staletí převáželi zboží soumaři. Možný návrat koní do těchto míst by podle něj obohatil i příležitostné akce, připomínající historický význam této obchodní trasy pro střední Evropu. Za užitečný považují Jihočeši i návrh německé strany na zrušení provozu malých motocyklů na přechodu Stožec/Haidmühle a jeho nahrazení jezdci na koních, koňskými spřeženími a vozíky pro tělesně postižené. "V tomto duchu jsem informoval ministra Grosse s tím, že na společné podpoře otevření i rozšíření režimů těchto turistických stezek se dohodli představitelé Jihočeského kraje a Dolního Bavorska na nedávné konferenci v Pasově," zdůraznil hejtman.

Státní hranice mezi Jihočeským kraje a Německem měří asi 45 kilometrů. Kromě hraničních přechodů Strážný/Philippsreut a Stožec/Haidmühle jsou na něm v provozu i turistické stezky České Žleby/Bishofsreut, Bučina/Finsterau a Nové Údolí/Třístoličník.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio