Penzijní reforma: Třetí pilíř

18. březen 2013

Dnes vám nabízíme první díl informačního seriálu, jak se zajistit na stáří. Současná mladá generace o tom totiž bude muset začít přemýšlet mnohem dřív, než jejich rodiče či babičky a dědové.

Je dobré mít hodně dětí, které se pak o člověka postarají? „Myslím si, že je to velmi dobrá rada...“ konstatuje mluvčí Asociace penzijních fondů Ondřej Kubala. „Základní zajištění na důchod jsou tři – pořiďte si co nejdříve vlastní bydlení, pořiďte si a dobře vychovejte děti a nakonec – začněte se zajišťovat na stáří co nejdříve.“ dodává Kubala.

Důchodový systém se v současnosti opírá o tři pilíře – ty by měly člověku zajistit, aby měl i ve stáří příjem, který mu zajistí důstojnou životní úroveň. Důchod od státu představuje první pilíř – ten bude ale stále nižší. Třetí pilíř označuje penzijní připojištění – ten využívá už přes pět a půl miliónu lidí.

Druhý pilíř začal fungovat od ledna 2013. Pokud se rozhodnete do něj vstoupit, nebudete státu dávat 28 procent na sociální pojištění, ale pouze 25 procent. Tři procenta si schováte na svůj důchodový účet – podmínkou ale je, že k nim přidáte další dvě+ procenta ze svého příjmu. Je tedy zajímavý pro toho, kdo nechce státu dávat tolik a chce si nechat něco sám pro sebe.

Spustit audio