Pendolino a Eiffelova věž na jednom místě? V ostravském Miniuni

16. březen 2013
Po Česku

Víte, že i v Ostravě mají Eiffelovu věž? Je sice o dost menší než ta pařížská, ale přesto láká zamilované. Do parku Miniuni však míří za modely slavných míst a vláčky také rodiny s dětmi. Pojďme se tam podívat i my.

„Nacházíme se v areálu Miniuni v Ostravě, který je asi 35 hektarů rozlehlý. Můžete tu vidět vesměs plastové modely v měřítku 1:25,“ vypráví průvodce Matěj Cupal.

Spolu s ním se rozhlížím po areálu, jenž se nachází mezi výstavištěm Černá louka, řekou Ostravicí a Divadlem Antonína Dvořáka. Zároveň se věnuji oblíbené činnosti asi všech návštěvníků – zkouším poznávat miniatury, které tu jsou k vidění.

Pendolino frčí u dětí i dospělých

„Upřednostňuji třeba Big Ben nebo pyramidu. Za zmínku určitě stojí také Eiffelova věž i ostravské vlakové nádraží,“ ukazuje Matěj Cupal.

Dále tu uvidíte šikmou věž v Pise, sedm starověkých divů světa, slavnou krakovskou tržnici, kterou známe pod názvem Soukenice, nebo stockholmskou radnici. Ano, právě v té se předávají Nobelovy ceny.

Ve venkovním areálu najdete 34 modelů známých staveb

Čtěte také

Pro radost malých i velkých návštěvníků tu jezdí vláčky. Ty totiž vždycky potěší.

„Jsou tu zhruba 147 metrů dlouhé železniční koleje, po nichž se projíždějí historické i současné mašiny,“ dokládá Matěj Cupal.

„Máme tu také pendolino, které frčí při všech akcích pořádaných pro děti a dospělé,“ zdůrazňuje. Pro modeláře dodám, že se jedná o zahradní železnici v měřítku 1:22,5.

Ostravská Eiffelova věž láká zamilované

Do ostravského miniaturního světa nechodí rádi jenom rodiče se svými dětmi. Zalíbení ve zdejší Eiffelově věži našla jedna speciální skupina obyvatelstva.

Areál můžete navštívit vždy od března do prosince

„Pro mladé lidi je věž lákadlem. Po setmění mladé páry přicházejí a líbají se,“ prozrazuje Matěj Cupal. „Měli jsme tu i svatbu, která se konala přímo u modelu věže,“ dodává.

Pokud ovšem do ostravského Miniuni přece jen půjdete spíše ze zájmu o modely, jistě vás zaujme i výstava v přilehlé galerii. Na ní uvidíte modely historických lodí a papírové zmenšeniny světových katedrál.


Zobrazit polohu areálu Miniuni na větší mapě

Spustit audio