Gita Zbavitelová: Situace na syrsko-izraelských hranicích se zhoršuje

18. březen 2013

Syrská občanská válka se stále víc přelévá do sousedních zemí – rakety zasáhly Turecko a k bojům občas dochází i na hranicích s Jordánskem a v Libanonu, odkud navíc vysílá pomoc Bašáru Asadovi Hizballáh. Několik střel dopadlo i do Izraele, který útok opětoval. Vládní jednotky tím odstrašil, ale roste nové nebezpečí – od povstalců. V posledních dnech se situace výrazně zhoršila.

Syrští rebelové unesli nedávno 21 filipínských příslušníků mise OSN, která od roku 1974 dohlíží na izraelsko-syrské příměří v Golanských výšinách. Brzy je ale propustili, a Filipíny se proto rozhodly svých více než 300 mírotvorců v misi ponechat. Kvůli obavám o bezpečnost však už vloni stáhly své vojáky Japonsko a Kanada a začátkem března schválilo stažení také Chorvatsko poté, co se objevily zprávy, že prostřednictvím Saúdské Arábie dodalo zbraně syrským povstalcům. V únoru byl unesen kanadský poradce velitele mise Carl Campeau a dodnes o něm není nic známo.

Syrské vládní jednotky v březnu opustily izraelské hranice a do demilitarizované zóny teď mají přístup povstalci, včetně džihádistů. Před týdnem někdo mírotvorce ostřeloval a několik jich uteklo na izraelskou stranu. Členové tisícičlenné mise, kterou tvoří také Indové a Rakušané, ukončili noční i denní hlídky na syrské straně a zrušili řadu stanovišť.

Podle zpravodajských zdrojů byla právě tato situace cílem stažení syrských jednotek Asadem, který doufá, že teroristé vyvolají konflikt s Izraelem. Plány mu začínají vycházet – džihádisté v těchto dnech zveřejnili videonahrávku, na které se projíždějí podél hranic, mávají zbraněmi a slibují osvobození Golanských výšin. Mají za zlé syrskému režimu, že se Golany obsazené v šestidenní válce Izraelem nikdy nepokusil získat zpět, a misi OSN obviňují, že pomáhá Asadovi.

Rebelové obsadili Chán Šajch zhruba 25 kilometrů od Golan. Ve středu začala pohraniční oblast čistit od posledních vládních jednotek povstalecká islamistická skupina Džabát Nusra napojená na al-Káidu a rebelové zaútočili na syrské vojáky v pohraničním městě Kuneitra, které je posledním místem v demilitarizované zóně, které režim ještě ovládá. V neděli dobyli komplex syrské zpravodajské služby v Šagaře jen osm kilometrů od linie příměří. Izraelská armáda se bojí, aby se teroristé nepokusili o útok na Izrael v době nadcházející třídenní návštěvy prezidenta Baracka Obamy, který přijede ve středu.

Hrozí však i ukončení mise OSN. Generální tajemník Pan Ki-mun má v nejbližších dnech rozhodnout, zda jejím členům nehrozí příliš velké nebezpečí, a rakouský ministr zahraničí Michael Spindelegger dokonce vyčetl Izraeli, že jim nedokáže zajistit bezpečnost.

Budoucí vývoj má v podstatě jen dvě možnosti a jedna je horší než druhá. Syrskou stranu Golan může ovládnout libanonský Hizballáh, který má z Íránu velmi vyspělé zbraně. K pozicím v Libanonu, odkud na Izrael míří jeho 60.000 raket, by tak získal další strategické stanoviště pro své střely a útoky na izraelské civilisty i lepší podmínky pro přepravu íránských zbraní do Libanonu. Druhou, o nic optimističtější variantou je, že hraniční pásmo obsadí povstalci, tedy i teroristé al-Káidy a džihádisté, což by rovněž zvýšilo pravděpodobnost útoků na Izrael anebo přinejmenším pokusů o ně.

Izrael už delší dobu s podobným scénářem počítá a posiluje jednotky u hranic, opevňuje hraniční plot a instaluje výkonnější poplašná zařízení. Poprvé po mnoha desetiletích mu teď hrozí reálné nebezpečí na čtyřech hranicích – z pásma Gazy, egyptského Sinajského poloostrova, Libanonu a teď i ze Sýrie, odkud na něj 40 let nikdo nevypálil ani jediný výstřel.

autor: gzb
Spustit audio