Den pro Kubu se uskuteční 20. března v Olomouci

19. březen 2013

V Olomouci se ve středu 20. března od 17 hodin uskuteční Den pro Kubu, který pořádá Českobratrská církev evangelická. Jeho součástí bude ekumenická bohoslužba, pochod na podporu Dam v bílém, promítání fotografií, rozhovor s cestovali i kubánskou disidentkou a také koncert.

Na Kubě 3. února volili své poslance. Ale hlavní zprávou dne bylo, že se Fidel Castro znovu objevil na veřejnosti. Proč? Protože výsledek voleb nikoho překvapit nemohl. Všechny kandidáty vybrala a potvrdila komunistická strana. V každém volebním obvodě kandiduje jen jeden člověk, který nemá protikandidáta.

„Byly vytvořeny všechny podmínky pro masovou účast, která je na Kubě tradicí,“ řekla novinářům šéfka státní volební komise Alina Balseirová. V žádných volbách zatím na Kubě neklesla účast pod hranici 94 procent.

Zrovna tak volba prezidenta, resp. předsedy Státní rady (Presidente del Consejo de Estado) jako většina hlasování v kubánském parlamentu probíhá bez rozpravy a obvykle jednomyslně. Debata o obsazování klíčových funkcí se vede výhradně v ústředí Komunistické strany Kuby a mezi 31 členy řečené Státní rady. Ta v roce 2018 rozhodne i o nástupci Raúla Castra, který v únoru před Národním shromážděním prohlásil, že se chystá do penze.

Pamatujete, na volby k nimž se musí, jsou jednomyslné a předem dohodnuté? Vzpomeňte si, jak každá zmínka o podpoře boje proti komunismu československé disidenty povzbudila a přidejte se k našemu Dni pro Kubu, který pořádá komise pro Kubu synodní rady Českobratrské církve evangelické v Olomouci. Pomozme, ať reformy na Kubě nejsou plíživé a i Kuba jednou zažije svobodné volby!

Oblečte se do bílé a podpořte disenty na ostrově! Příležitost k tomu bude ve středu 20. března 2013 v rámci Dne pro Kubu v Olomouci.

Program:

17:00 ekumenická bohoslužba slova v katedrále sv. Václava za účasti metropilty moravského, arcibiskupa Mons. Jana Graubnera a předsedy ERC a synodního seniora ČCE Joela Rumla

18:00 pochod na podporu Damas de Blanco (Dam v bílém) Manželky, matky, dcery a sestry vězněných kubánských disidentů se pravidelně scházejí oblečeny do bílého v protestních průvodech na Kubě. Vítáno je symbolické bílé oblečení. Trasa pochodu povede od katedrály centrem města do kostela ČCE, kde následuje komponovaný program.

Komponovaný večer:

18:30 začátek komponovaného večera

Cuba libre (Svobodná Kuba) – přípitek v kostele farního sboru a pozdravy hostů

18:45 vyprávění a projekce snímků z cesty synodního seniora Joela Rumla a Anny Kárníkové na Kubu

19.30 moderovaný rozhovor s cestovateli a kubánskou disidentkou a novinářkou Lamasiel Gutierrez

20:00 koncert Konzervatoře Evangelické akademie (KEA) a čtení textů kubánských novinářů a blogerů

20:45 hudba k tanci i poslechu, občerstvení, rozhovory

Další informace najdete na stránkách www.cceprokubu.cz.

autor: Českobratrská církev evangelická
Spustit audio