Poplatky za komunální odpad

20. březen 2013

Blíží se důležité datum - nejpozději 31. března se ve většině měst na severu platí poplatky za odpady. A co vy? Máte už všechny poplatky zaplacené?

Například v Turnově mají lidé povinnost zaplatit do konce března první splátku za odpady. Druhou část musejí uhradit do 30. září.

Nárok na slevu mají lidé, kterým letos bude 75 let a starší. Také děti do třech let, osoby s průkazem ZTP/P, kteří o tom předloží příslušný doklad a studenti do 26 let, kteří jsou v době studia ubytováni mimo své trvalé bydliště.

Uplynulý rok se v Turnově týkalo zaplacení poplatků za odpady téměř 15 tisíc lidí. Poplatek činí 660 korun na osobu a rok, tedy o 160 korun více než loni.

V Liberci stojí poplatek za likvidaci odpadu 492 korun. Likvidace odpadu v Liberci stojí ročně přes osmdesát milionů korun, lidé ale uhradí jen něco přes polovinu, zbytek uhradí radnice.

V Semilech zaplatí obyvatelé 500 korun, v České Lípě mají lidé svoz odpadu zadarmo. A co vy? Máte už všechny poplatky zaplacené? Nebo se k tomu teprve chystáte?

autor: Monika Braunová
Spustit audio