V Krumlově byla odhalena Benešova busta

31. květen 2004

Bustu bývalého prezidenta Edvarda Beneše odhalili minulý pátek v Českém Krumlově ke 120. výročí jeho narození veteráni druhé světové války. Slavnosti se účastnili i piloti britského královského letectva (RAF), kteří postavení tohoto památníku iniciovali.

Odlitek sádrové busty, která byla za první republiky používána pro školní účely, je umístěn vedle busty Tomáše Garrigua Masaryka na nádvoří českokrumlovského Hotelu Růže. "Je to krásná vzpomínka a nejen vzpomínka, ale i poselství pro nás," řekl generál František Fajtl, který za druhé světové války bojoval ve Francii, Británii i při osvobozování Československa.

Edvard Beneš, blízký spolupracovník a nástupce Tomáše Garrigua Masaryka, se narodil 28. května 1884 v Kožlanech na Plzeňsku. Byl jednou z vůdčích osobností protirakouského odboje za první světové války. Po vzniku Československa působil postupně jako ministr zahraničí, předseda vlády a od roku 1935 do roku 1938 jako prezident. Po mnichovské dohodě emigroval do Británie, kde vedl československou exilovou vládu. V letech 1945 až 1948 byl prezidentem obnovené Československé republiky. V květnu 1948 odmítl podepsat komunisty zpracovanou ústavu a 7. června abdikoval. Uchýlil se do své vily v Sezimově Ústí, kde 3. září 1948 zemřel.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio