Stý tučňák dostal jméno Kuba

22. březen 2013

Plzeňská zoo hlásí 100. odchov tučňáka! Stý tučňák se vylíhl koncem roku 2012 a jmenuje se Kuba.

Jeho kmotrem se při dnešním slavnostním křtu stal pan Martin Zrzavecký, náměstek primátora města Plzně.

Chov v Plzni začal v roce 1997, postupně byly dovezeny 2 páry z Frankfurtu (1 pár stále žije a pomalu se blíží hranici 30 let věku!), 1 pár z Prahy a později 3 samice ze Zoo Zlín. Odchovy se daří od roku 1999. Dosud se zde vylíhlo ve 3 generacích více než 100 tučňáků.

Ke krmení jsou používáni sledi. Každý pták jich při dvou denních krmeních zhltá 5-8, rodiče krmící mláďata i dvakrát více. To znamená pro celé hejno opatřit celkem asi 400 kg ryb na měsíc. Tučňáci jsou vždy nejméně čtvrthodinku před krmením pěkně nervózní, a proto je dvakrát do roka překvapí změna letního a zimního času a tím i posunutí krmení o jednu hodinu. Nejprve přepadnou ošetřovatele přímo u vrátek a první ryby spolykají hned u nich, poté chytají další v jezírku. Hnízdící matky obchází ošetřovatel vždy přímo v norách. Na mláďátko se vždy čeká asi 40 dní po snesení vajíček.

L. Zach s mládětem tučňáka Humboldtova

Tučňáci obývají v 17 druzích prakticky všechny světadíly jižní polokoule (Afrika, Amerika, Austrálie, Antarktida a rovníkové souostroví Galapágy), nežijí tedy pouze v mrazivém podnebí.

Tučňák Humboldtův patří také mezi více než 45 druhů zvířat chovaných v plzeňské zoo, pro které je vedený tzv. Evropský záchranný program EEP. Protože chov se v plzeňské zoo dosti daří, bylo možné již vícekrát mladé ptáky poskytovat dalším zoologickým zahradám.

V ČR chovají tučňáky 4 zoo, a to pouze tento druh. Počet odchovů v Plzni je úspěšnější než ve Zlíně i Liberci, pražský je o něco početnější.

autor: Zoo Plzeň
Spustit audio