25. března 2013

25. březen 2013

Snakefarm: Songs From My Funeral

Zpěvačka Anna Domino se narodila v Japonsku, vyrůstala v Itálii i Kanadě. Své první album natočila před 30 lety v Belgii, kde se později setkala s kytaristou Michelem Delorym, s nímž založila dvojčlennou sestavu Snakefarm.

Jejich repertoár tvoří tragické americké balady – známé například z nahrávek Johnny Cashe či Louise Armstronga. Snakefarm ale tyto tradicionály přenesli do zcela nového kontextu. Dvojice vytvořila mix zdrženlivého, hypnotického zpěvu s pomalými, zvukově vybroušenými rytmy, čímž předznamenala styl později známý jako trip-hop, spojovaný s umělci jako Björk či Portishead.

Na rozdíl od nich ale Snakefarm nepatří k superhvězdám. Svojí popularitou se řadí spíše ke kultovním umělcům, zpívají pro nepříliš početné publikum s vyhraněným vkusem. Jeden příklad ze současnosti: Snakefarm vystupují sporadicky, jejich letošní turné obsahuje jediný koncert v Londýně v maličkém klubu Greennote, který je beznadějně vyprodán několik týdnů předem.

Součástí světového turné je i koncert v Praze, Snakefarm hrají ve středu 27. března v Praze v café V lese v Krymské ulici. Pražský koncert se od zbývajících vystoupení turné liší tím, že sestava na něm vystoupí s třetím muzikantem, hostujícím bubeníkem Hearnem Gadboisem z New Yorku, který momentálně žije v Praze.

Na svém albu Songs From My Funeral, Písně z mého pohřbu, se dvojice Snakefarm soustředila na tradicionály, v češtině označované jako morytáty, tedy epické příběhy o vraždách, pití či vězení. Nechybí tu Dům u vycházejícího slunce, píseň světově proslulá díky nahrávce anglické skupiny Animals, která je navzdory poetickému názvu drsným příběhem z neworleánského domu pochybné pověsti.

K nejslavnějším skladbám tradičního jazzového repertoáru patří St. James Infirmary, píseň o špitálu svatého Jakuba, kterou v instrumentální verzi proslavil jazzový trumpetista Louis Armstrong. Její kořeny sahají až do Anglie, a její předlohou byla londýnská nemocnice, zbouraná roku 1532, v níž se léčilo malomocenství.

Výběr z obsahu CD:

Frankie and JohnnyLaredoRising SunBlack GirlSt JamesBanks of the OhioThis Train That I Ride

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Anna Domino

Spustit audio