Sběratel periodických tabulek chemických prvků

22. listopad 2013

Určitě si ze školy pamatujete Mendělejevovu periodickou tabulku chemických prvků. Možná i to, jak bylo náročné se všech 118 názvů a zkratek prvků naučit. Starosta Chrastavy a učitel chemie Michael Canov je sbírá!

Doma už má 455 periodických tabulek - jsou ve světových jazycích i v nejrůznějších nářečích. Některé jsou psané latinkou, jiné azbukou, řeckou alfavitou, čínským nebo thajským písmem. Skvěle podle sběratele je, že základ mají všechny společný.

Všechny tabulky ve sbírce uvádí Michael Canov na své internetové stránce – třeba i tabulky, získané z Aljašky a psané v eskymáčtině.

S chemickými prvky se dá zavítat i na čtvrtý největší ostrov na světě Madagaskar. Zajímavé je, že si tam některé názvy prvků pojmenovali po madagaskarských městech.

Nejvíc Mendělejevových tabulek má Michal Canov ze zemí bývalého Sovětského svazu –tam totiž existují desítky místních jazyků - třeba v Dagestánu je jich dvacet, na severní a východní Sibiři se mluví jukagyrštinou, která má dvě nářečí a i odtamtud se sběrateli díky přátelům podařilo tabulky získat.

Pokud byste tedy chtěli vědět, jak se řekne hliník třeba v havajštině, můžete se podívat na internetové stránky Michala Canova.

Spustit audio