Valašské muzeum v přírodě zve na výstavu Tři století cyrilometodějské tradice na Moravském Valašsku

29. březen 2013

Ve výstavních prostorách Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm byla na Zelený čtvrtek zahájena výstava „Tři století cyrilometodějské tradice na Moravském Valašsku“.

„Výstava dokumentuje vývoj cyrilometodějské tradice od počátku 18. století – z tohoto období pocházejí nejstarší zprávy v dobové literatuře a archivních pramenech. Mezi nejvzácnější exponáty patří oltářní obraz Cyrila a Metoděje z farního kostela v Zašové. Dále pak bronzový Papežský zvon s reliéfy sv. Cyrila a Metoděje ze Zvonařské dílny v Brodku u Přerova nebo případně dřevěný model radhošťské kaple ze sbírek Valašské muzea v přírodě“, uvedl Jindřich Ondruš, ředitel muzea. K vidění je zde řada archiválií, literatury, obrazy a drobné exponáty s cyrilometodějskou tématikou.

Výstava bude otevřená veřejnosti od 28. 3. do 3. 11. 2013 v souladu s otevírací dobou Valašského muzea v přírodě. Vstupné na výstavy je 40,- Kč za osobu. V rámci zakoupení vstupného do Dřevěného městečka a okružní vstupenky do všech areálů je vstupné na výstavy zdarma.

Vernisáž výstavy Tři století cyrilometodějské tradice na Moravském Valašsku

Jako jedni z prvních mají možnost ji zhlédnout návštěvníci muzea, kteří zavítají na víkendový velikonoční program. Ten se uskuteční v areálu Dřevěného městečka od 30. 3. do 1. 4., každý den od 9.00 do 17.00. Po celou dobu je pro návštěvníky připraven bohatý doprovodný program v podobě jarmarku, ukázek tradičních jarních a velikonočních zvyků v podání místních i přespolních cimbálových muzik. Podrobný program Velikonoc na Valašsku je k nalezení zde.

autor: Valašské muzeum v přírodě
Spustit audio