The Young Gods: Historky z turné s Ministry jsou příliš šílené

Koncem roku zahrály v Praze a Olomouci švýcarské postindustriální ikony The Young Gods v rámci turné k výročí kapely a znovuvydání prvních dvou desek. A protože jsme je nestihli vyzpovídat tehdy, zavolali jsme Franzi Treichlerovi a položili mu spoustu otázek, se kterými nám notně pomohl jeden z největších tuzemských znalců Mladých bohů DJ a promotér čEnda.

Uslyšíte o startu i pádech kapely, jaké je mít ve svém středu alkoholika, jak se švýcarská alternativa hlásila v 80. letech o slovo v ulicích, jakým jazykem mezi sebou The Young Gods mluví, jak moc do toho zasahoval velký producent Roli Mosimann a spoustu dalších zajímavostí.

The Young Gods na konci 80. let zvládli nemožné. Vzali odkaz rockových hrdinů z revolučních 60. let, nejmodernější technologie té doby a rozhodli se hrát rock bez použití elektrické kytary. Věru postmoderní přístup vypadal dobře nejen na papíře, ale ještě lépe zněl. Kapela si díky tomuto neotřelému způsobu, jakým uchopila minulost i přítomnost, otevřela dveře do alternativních, metalových, ale i avantgardních a kabaretních kruhů.

Klasicky školený kytarista Franz Treichler a spol. této svobody dokázali v budoucích letech plně využít a přinesli tak nahrávky nebo živé projekty, které překračovali netradičním způsobem zaběhlé vnímání na často již tradiční standardy (viz. coververze Kurta Weilla) a označovali tyto prostory svým originálním rukopisem. Není divu, že hudbu The Young Gods v průběhu let ocenili i další muzikanti, kteří sami přepisovali historii moderní muziky jako například Trent Reznor z Nine Inch Nails, David Bowie nebo Mike Patton z Faith No More.

autoři: Pavel Zelinka , Tomáš Hoyer
Spustit audio