Alexander Tolčinský: 45 let vězení pro člena polovojenské jednotky bosenských Srbů

29. březen 2013

Novinář Joe Sacco je ve světě znám především jako autor komiksů, ve kterých se snaží přiblížit svůj pohled na konflikty, kterých se účastnil jako novinář. Jedním z nejznámějších autorových počinů nese název Šíbr - příběh ze Sarajeva.

Popisuje v něm počátek a průběh války v Bosně a Hercegovině. Na rozdíl od mnoha jiných se nevěnuje vysoké politice, ale důraz dává na autentické zážitky. Mimo jiné tam výmluvně popisuje vznik a zánik polovojenských jednotek, které se podílely na bojích v okolí bosenské metropole. Hovoří o mnoha legendárních vůdcích obrány města. Ti často pocházeli ze sarajevského podsvětí, ale byli svého času chápáni jako hrdinové, kteří zabránili obsazení města Srby. I když později jejich v uvozovkách „charisma“ vyprchalo. Odmítali se podřizovat rozkazům bosenského, převážně muslimského vedení a také bývali usvědčeni z korupce a často se nakonec vrátili do kriminálních struktur.

Veselin Vlahovič, kterého soud pro válečné zločiny v Sarajevu odsoudil na 45 let vězení, s nimi měl společný původ v podsvětí. Rozhodně ale nebyl charismatickým bojovníkem. Narodil se v černohorském městě Nikšič a do Sarajeva přišel jako profesionální boxer, kde reprezentoval místní klub Željezničar. Později se zapojil do kriminálních aktivit a už před válkou byl v hledáčku jugoslávské policie.

Když začala v roce 1992 v Bosně válka, stal se v Srby držené oblasti Grbavica, členem komanda takzvaných bílých andělů. V rámci jejich zrůdných aktivit osobně zabil přes 30 lidí nesrbské národnosti a na zmasakrování několika desítek dalších se podílel. Následkem své mimořádné krutosti získal přezdívku zrůda z Grbavice. Příklad? Vyvraždění rodiny Balvanovičů. Před očima matky podřezal její dva syny. Poté nechal zabít i jí a nakonec nechal znásilnit a zavraždit jejich manželky.

Odsouzen byl za zabíjení, znásilňování, čistky a drancování na etnickém, národnostním a náboženském základě. Dostat ho před spravedlnost nebylo snadné. Po konci války zmizel z Bosny a pololegálně pobýval v černohorském hlavním městě Podgorici. V roce 1999 tam byl za násilné trestné činy zatčen a uvězněn, ale v roce 2001 se mu podařilo uprchnout. Nakonec byl lapen ve Španělsku, nikoli jako válečný zločinec, ale během akce tamní policie proti organizovanému gangu kriminálníků z východní Evropy, kteří měli na svědomí loupeže a vykrádání objektů.

Ne, soud v Sarajevu nevyřkl verdikt nad žádným politickým, nebo vojenským vůdcem bosenských Muslimů, Srbů, nebo Chorvatů. 45 letý trest dostal patologický kriminálník, u kterého válka vyvolala pocit beztrestnosti a dala volný průchod jeho sadistickým zločinným pudům. Tento jev bohužel není typický jen pro Bosnu, ale pro většinu konfliktních oblastí světa.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio