Pavel Maurer: Máte rádi ryby? Tohle jste o nich asi vědět nechtěli

30. březen 2013
Glosa Pavla Maurera

Jak spolu může souviset konzumace ryb a snížená mužská plodnost? I nad tím se ve své sobotní glose zamýšlí gastronaut Pavel Maurer.

Nechci vám tak úplně pokazit víkendový oběd, ale pokud rádi konzumujete, stejně jako já, ryby, je třeba se smířit s faktem, že do vás, kromě nezbytných omega-3 mastných kyselin, vstupují i pěkná svinstva. Rozdělil bych to na dvě oblasti.

Za prvé se jedná o ryby, které jsou naprosto úmyslně chovány v obřích farmách, kde je tak narváno, že se chudinky nemohou pomalu ani otočit ve vodě, natož si zaplavat. Tato nepřirozená koncentrace pochopitelně přináší spoustu chorob a virů šířících se kosmickou rychlostí.

Tyto takzvané Frankenfish (od slova Frankenstein), tedy uměle vytvořené nestvůrky, jsou napěchované růstovými hormony a antibiotiky, aby rychle přibývaly na váze a nebyly nemocné.

Myslím, že asi před rokem proběhly světem otřesné záběry vietnamských sádek na řece Mekong na lacinou rybu typu pangasius chovanou v podobných drastických sádkách. Stále si ji můžete objednat na spoustě jídelních lístků.

Za druhé: několika skandinávským vědcům se podařilo prokázat, že některé řeky mají až 0,6 mikrogramu oxazepamu (což je antidepresivum) na litr vody. Laboratorní pokusy s okounem říčním prokázaly, že ryby ztrácí plachost, jsou dravější, netouží být v hejnech a nestarají se o svá mláďata. Prostě jsou tak trochu zfetované.

Pokud to převedu do lidského jazyka. My, civilizovaní lidé, občas bereme nějaké prášky a pak je vylučujeme. Čističky odpadních vod jsou nedokonalé, takže voda, kde žijí ryby, se pomalu, ale jistě zanáší našimi antidepresivy. Pomalu, ale jistě se začíná měnit generace ryb.

Nedávno mne úplně zděsilo, že samečci ovlivnění zbytky ibuprofenu ztrácejí zájem o tření se samičkami. Nad tím bychom se měli vážně zamyslet, protože další v pořadí jsme samozřejmě my. A já tedy o svou samičku nechci ztratit zájem jen proto, že baštím ryby plné chemikálií.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio