Do Normandie se už sjíždějí váleční veteráni

Do Normandie se už sjíždějí váleční veteráni, političtí představitelé i davy turistů, aby si připomněli 60.výročí Invaze. Během Dne D, 6.června 1944, se na plážích Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword vylodilo 155.000 spojeneckých vojáků. Jak přímo z Normandie podotýká náš zvláštní zpravodaj Jiří Hošek, i tentokrát se bude na co dívat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atlantický val

Atlantický val | Foto: Normandie mémoire

Především ze Spojených států a Velké Británie si jedny z nejpamátnějších bojů druhé světové války přijedou, s největší pravděpodobností bohužel naposledy, připomenout jejich přímí aktéři. Jen z Británie má na normandské pláže namířeno ohromujících 10 000 válečných veteránů.

Oslavy obřích rozměrů jsou podle mnohých připravovány stejně pečlivě, jako samotná operace Overlord. V pohotovosti jsou v obavách z možného teroristického útoku tisíce vojáků, policistů i agentů. Enormní bezpečnostní opatření korespondují s vysokou koncentrací prominentů v čele s Jeho Veličenstvem, královnou Alžbětou II., Georgem Bushem nebo Gerhardem Schröderem. Ten je přitom vůbec prvním německým kancléřem od konce války, který byl na oslavy Vylodění pozván.

Markéta Kaclová, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme