Recenze poslední knihy úspěšného japonského spisovatele Haruki Murakamiho

24. březen 2013

Nabídku nových knih z českobudějovického knihkupectví Duha, kterou připravila Monika Koubová; Recenze Davida Žáka na knihu Haruki Murakamiho 1Q84; Marie Michaela Šechtlová Deník fotografa představuje knihu snímků svého dědečka, fotografa Josefa Jindřicha Šechtla; Soutěž


KNIŽNÍ TIPY

Magda Váňová: Náhoda nebo osud
Knížka povídek je určená především ženám. V jednotlivých příbězích hraje právě náhoda důležitou roli – někdy kladnou, jindy zápornou. Vydává nakladatelství Šulc a Švarc.

Tana Frenchová: Ztracený přístav
Napínavý příběh z pera současné královny irské detektivky zaujme nejen dramatickou zápletkou, ale i prostředím, ve kterém se děj odehrává - tentokrát se dostáváme do satelitního městečka za Dublinem, kde došlo k vraždě otce i jeho dvou dětí. Vydává Argo.

Hana Parkánová-Whitton: Jak si vypěstovat na anglické zahrádce českého trpaslíka
Nové vydání úspěšné knížky pochází z pera autorky, která se provdala do Anglie a popisuje s humorem a nadhledem své zkušenosti z postupné, ne úplně snadné asimilace. Anglický úřední šiml, říká autorka, řehtá úplně stejně jako ten český! Knihu vydává Mladá fronta.

Jiří Kahoun: Kamarádi v kožíšku
Dvě myšky jsou hlavními postavami v milé pohádkové knížce autora, který své příběhy i sám ilustruje.

Jiří Žáček: Krysáci jsou zase spolu
A ještě tu máme jednu „myší“ (ba dokonce krysí!) knihu, tentokrát další pokračování oblíbených televizních Večerníčků s krysáky Hubertem a Hodanem. Přiložena je i mapa smetiště!


NÁŠ HOST

Marie Michaela Šechtlová představuje knihu snímků svého dědečka, fotografa Josefa Jindřicha Šechtla. V knize Deník fotografa najdeme výbor z let 1928–1954.

Logo


RECENZE Davida Žáka

Haruki Murakami: 1Q84 Kniha 1 a2
Japonského spisovatele Haruki Murakamiho snad není nutné českému čtenáři představovat. Nejenže získal v roce 2006 prestižní Cenu Franze Kafky, ale jeho jméno se už po několikáté objevilo mezi žhavými kandidáty na Nobelovu cenu za literaturu. Nakladatelství Odeon vydalo první dva díly trilogie 1Q84. Třetí díl by měl vyjít v září roku 2013. Zlí jazykové tvrdí, že název odpovídá autorovu inteligenčnímu kvocientu – IQ 84. Což je hloupost, název totiž odkazuje na slavný antiutopický román George Orwella 1984.

Děj Murakamiho knihy se právě v tomto roce odehrává. Místo Velkého bratra se ale setkáváme s přepisováním zvláštní tajemné knihy nazvané Kukly ve vzduchu, se sektou žijící alternativním skromným životem v horách, s mystikou, podivnými little people, dvěma měsíci na noční obloze, vraždami a paralelním světem – vedle roku 1984, či spíše zároveň s ním, existuje rok 1Q84. Q je tady ve významu anglického slova question, tedy otázka či otazník.

Příběh začíná v taxíku, který se ocitl v zácpě na tokijské dálnici. Mladá žena Aomame poslouchá z autorádia Janáčkovu Sinfoniettu. Spěchá, tvrdí, že má důležitou schůzku. Řidič jí prozradí, že z dálnice vede únikové schodiště. Než Aomame odejde, jakoby ji na poslední chvíli varoval – Věci nejsou takové, jaké se zdají být. Navíc muž ví, že se žena chystá udělat něco, co se běžně nedělá. Pokud to podnikne, může se stát, že bude vnímat realitu jinak, než dosud. Nakonec jí řekne, ať se nenechá zmást, realita je a bude vždycky jenom jedna. Během jejího sestupu po schodišti se ale opravdu něco změní. Aomame se ocitá v roce1Q84. Policisté mají jiné uniformy i zbraně, ze starých novin se dozvídá o událostech, na které si nepamatuje, na nebi visí dva měsíce.

Murakamimu se podařilo to, o čem se českým autorům může jen zdát. První náklad románu byl rozebraný ještě v den, kdy se objevil na pultech. Za dva měsíce bylo v Japonsku prodáno milion výtisků.

Tomáš Jurkovič skvěle převedl text románu do češtiny, jedinou vadou na kráse je redakce knihy, jako by rukopis po překladateli nikdo nečetl. Škoda. V knize je totiž značné množství překlepů, což ovšem začtenému čtenáři a milovníkovi Murakamiho románů asi ani tolik vadit nebude.


SOUTĚŽ

Správná odpověď na minulou otázku: Josef Vlastimil Kamarýt zemřel v Táboře (právná odpověď je i Klokoty(.
Výherci: J. Dvořáková, H. Klicmanová, G. Kroneislová, A. Šlajsová, V. Tourek, J. Šerá + velikonoční prémie: K. Kubešová
Nová hádanka: Dnes máme příležitost připomenout si krásné prózy pana Poppera. Zemřel 31. března roku 1973 a bylo mu teprve 42 let. Byl známý jako sportovní novinář, ale doopravdy jej proslavily jeho vzpomínkové texty, ve kterých se často objevuje jeho tatínek, obchodní cestující a svérázná osobnost. Pod jakým jménem vstoupil tento autor do dějin české literatury?

autor: Hana Soukupová
Spustit audio