Rozhovor měsíce: Milokraje Tomáše Lišky

3. duben 2013

V rámci dubnového Rozhovoru měsíce vám Český rozhlas Jazz představí kontrabasistu a skladatele Tomáše Lišku (5. 4. ve 14:00). Jedním z hlavních témat pořadu bude album Milokraj, společný autorský projekt Tomáše Lišky a zpěvačky Marty Töpferové. Dále bude řeč o Tomášově ukončeném studiu v Berlíně nebo o starším projektu Invisible World.

V úvodu rozhovoru Liška líčí začátek své spolupráce s Töpferovou, českou rodačkou dlouhodobě usazenou ve Spojených státech. Její hudbu Tomáš poprvé zaslechl náhodou v obchodě. „Byl jsem úplně ohromen tím, co jsem slyšel. A vlastně mi v tu chvíli vůbec nedošlo, že Marta Töpferová je Češka. Absolutně jsem netušil, že by český interpret mohl takhle věrně skládat latinskoamerickou folklorní hudbu.“

Po půl roce váhání Liška poslal přes oceán Martě e-mail s nabídkou spolupráce. Zpěvačka se po delší době ozvala, navrhla kontrabasistovi setkání v Praze, a tak se začal na konci roku 2007 pomalu odvíjet příběh jejich spolupráce. K jeho plodům patří Martina účast na Tomášově sólovém albu Invisible World, spousta společných koncertů po Evropě a nyní společné autorské album Milokraj.

02846855.jpeg

Milokraj je album ovlivněné nikoli latinskoamerickou hudbou, ale folklorem českým a moravským. „Obecně mám hodně blízko k folkloru,“ říká Tomáš Liška a vysvětluje: „Je mi blízký upřímností, sdělením, syrovostí, tím, jak vzniká na základě přímých tradic.“ Vztah jazzového kontrabasisty (který je však také členem skupiny Druhá tráva) k folklorním inspiracím zrál postupně.

„Chystal jsem se letos vydat CD s autorskou hudbou, ale díky setkání s Martou se všechno začalo odvíjet trošku jinak. Jsem člověk, který neustále o něčem pochybuje, hledám, jak vybočit z klišé. Jsem sice zavedený jako jazzový basista, ale tento mantinel je mi trochu málo. Začal jsem tedy postupně nabourávat hranice jazzového světa,“ líčí Liška svou cestu k novému albu, které z jeho dosavadních aktivit žánrově vybočuje.

Podívejte se na klip k albu Milokraj:

Na albu Milokraj vedle Lišky a Töpferové hrají Stano Palúch (housle), Marcel Comendant (cimbál) a David Dorůžka (kytara). Projekt nemá kapelníka, respektive „kapelníky“ jsou Tomáš i Marta společně. „Je to skutečně spolupráce od začátku do konce. S Martou jsme se scházeli už při začátcích psaní této autorské hudby, všechno jsme řešili spolu. Občas je to zdlouhavější práce, protože musíme najít společný pohled, ale řídíme si to spolu,“ vysvětluje.

V další části rozhovoru Tomáš Liška líčí své studium kompozice v Berlíně. Původně se přihlásil na Jazz-Institut do bakalářského programu. Nevzali jej proto, že měl diplom z Vyšší odborné školy, tedy z německého úhlu pohledu podobný bakalářské úrovni. Nakonec byl Liška o rok později přijat rovnou na roční magisterský program, který letos úspěšně zakončil.

Marta Töpferová, Tomáš Liška - Milokraj

„Ten rok mi dal obrovské skladatelské zkušenosti a otevřel mi možnosti, které skládání skýtá,“ říká Liška. Konkrétně líčí zkušenosti se svým učitelem, skladatelem a bubeníkem Johnem Hollenbeckem: „Chtěl po mně, abych napsal na papír všechno, co souvisí s mým procesem skládání. Pak to vzal a postupně jsme to odbourávali a hledali nové způsoby, aby se mi obzory rozšířily a skladatelské hranice posunuly.“

V závěru rozhovoru skladatel a kontrabasista přiznává, že během studia v Berlíně zvažoval, zda chce zůstat v Česku a jestli se bude věnovat pouze jazzu. „Pochopil jsem, že skutečně nechci být jen jazzovým basistou nebo skladatelem. A uvědomil jsem si také svůj vztah k České republice a k její bohaté kultuře,“ vrací se Tomáš Liška ke kořenům a k hlavnímu tématu nového alba Milokraj.

Interview vede Milan Tesař (Radio Proglas). V pořadu zazní po jedné ukázce z alb Milokraj a Invisible World a skladba People from Faldum, kterou Liška složil během svých studií na Jazz-Institutu v Berlíně.

autor: Milan Tesař
Spustit audio