Známe detaily okolo jmenování nového šéfa dopravní policie

3. duben 2013

Asi málokterý řidič v uplynulých více než čtyřech letech nezaregistroval, že šéfem dopravních policistů byl plukovník Leoš Tržil. Pod jeho vedením začala dopravní služba policie naplňovat své jméno, když více než represi dával přednost prevenci a policie se postupně zaměřovala na problémy nejen řidičů, ale i motorkářů, cyklistů nebo chodců.

Může to znít přehnaně, ale během necelých pěti let klesl i jeho zásluhou počet obětí dopravních nehod prakticky o třetinu. I proto je po Tržilově jmenování do funkce ředitele krajské policie na jižní Moravě bedlivě sledováno, kdo ho na postu šéfa dopravky nahradí. To bychom se měli dozvědět právě dnes.

Zdeněk Bambas, Martin Červíček a Leoš Tržil. To jsou popořadě jména posledních tří ředitelů dopravních policistů. Zatímco Martin Červíček jako současný policejní prezident včera jmenoval Leoše Tržila na funkci krajského ředitele, o osudu Zdeňka Bambase stále není rozhodnuto. Jeho odvolání v červenci roku 2007 bylo totiž rozhodnutím bývalého ministra vnitra Jana Kubiceho před dvěma lety zrušeno.

Bambas se do křesla nevrátí

Už nyní je však jasné, že se Bambas, který dopravní službě velel dlouhých 14 let od roku 1993, do svého křesla nevrátí. „Bývalý ředitel dopravní policie rozhodně nebude ředitelem dopravky,“ konstatuje jednoznačně policejní prezident Martin Červíček.

„Dohodli jsme se na pokračování jeho dalšího studijního pobytu na Útvaru pro ochranu ústavních činitelů. Mě čeká případné řešení této situace v souladu a ve smyslu zákona o služebním poměru,“ dodává. To je oříšek, který Martin Červíček zdědil po odvolaném Petru Lessym.

Novým šéfem dopravky by mohl být Tomáš Lerch

Dnes ovšem rozlouskne jiný – představí své nové náměstky Václava Kučeru pro kriminální službu a Tomáše Tuhého pro uniformovanou policii. Společně s nimi by měl být oficiálně oznámen i nový šéf dopravní služby. Podle informací Radiožurnálu by to měl být sedmatřicetiletý policejní rada Tomáš Lerch. Tuto spekulaci policejní prezident nevyvrátil.

„Jsem rozhodnutý, kdo bude novým šéfem dopravní policie, ale chtěl bych novou tvář představit osobně,“ vysvětluje Červíček.

Lerch od poloviny roku 2009 doposud pracuje jako rada na dopravní policii a má na starosti především bezpečnost a metodiku silničního provozu. Předtím pracoval na okresním ředitelství v Mělníku, kde se vypracoval až na vedoucí pozici. Dnes by měl podle všeho učinit další krok, a to usednout do křesla šéfa dopravní policie.

autor: pgj
Spustit audio