Busking, tedy pouliční hudba

17. březen 2013

Pouliční muzikanti a vůbec umělecká produkce na veřejnosti patří odedávna ke každé kultuře. Původně se jim neříkalo buskeři, ale třeba trubadúři, podle toho, ve kterém době a ve které části světa své umění provozovali.

Termín busking se objevil poprvé ve Velké Británii v roce 1860. Kořenem slova je španělské sloveso buscar, hledat, buskeři jsou tedy hledači. A vyjdeme-li z indoevropského slova bhudh-skō, pak dokonce vítězové.

Pouliční muzikanti, které slýcháme mj. v ulicích Brna a Prahy, často cestují. Nejen za výdělkem, pro pár mincí do klobouku, ale hledají nové zkušenosti, poznání a smysl života. A při tom, jak už to bývá, vítězí nad mnoha protivenstvími a zvláště sami nad sebou, svým ostychem, strachem i leností. Vždyť osobní rozvoj začíná za hranicemi pohodlí.

Možná jste je viděli také utíkat před policií nebo podepisovat pokutové bločky. V Brně i v Praze bylo totiž hraní na ulici donedávna zakázáno a pokutováno, v souvislosti s vyhláškou proti žebrotě. Leckterý muzikant může vyprávět, kolik zaplatil na pokutách a jak se jako údajný žebrák cítil.

V obou velkých městech proto vznikly občanské iniciativy, které se pokusily situaci změnit. A dovedly své úsilí k úspěšnému konci.

V Brně se muzikanti semkli kolem facebookové stránky Brno Buskers Banned? a v Praze kolem iniciativy BuskerVille. V Brně se 4. června 2010 konal protestní pochod, který vyvrcholil happeningem na České ulici. A pouliční hraní bylo z dosahu „protižebrácké“ vyhlášky vyjmuto. V Praze trval zápas déle. Až loni mohli hudebníci těšit kolemjdoucí, jak se na buskery sluší, ze svého svobodného rozhodnutí a s radostí.

Písničkářka Iamme Candlewick (Andrea Knotková)

Dokument Aleny Blažejovské vypráví životní příběhy dvou sympatických a talentovaných muzikantů, kteří se také zapojili do boje o svobodu. Jedním z brněnských organizátorů byl Tomáš Vtípil, houslista, zpěvák a hudební skladatel. Vystupuje i s kapelami jako Urband, DG 307, Che, s Monikou Načevou a je autorem hudby k filmu Pouta. V Praze vystoupila 24. listopadu 2011 na zasedání zastupitelstva se zhudebněným požadavkem sdružení BuskerVille písničkářka Andrea Knotková, která vystupuje pod jménem Iamme Candlewick.

Osudy těchto dvou buskerů se v dokumentu proplétají s příběhy dalších brněnských a pražských muzikantů a zástupců obou občanských iniciativ (Stanley Voda, Horset aj.).

Jak vypadají městské ulice z pohledu těch, kteří hrají a zpívají? Co se odehrává před jejich očima? Jaké radosti a strasti prožívají? A proč vlastně? Určitě ne jen pro pár mincí vhozených do klobouku nebo futrálu od kytary.

Režie pořadu se ujal Radim Nejedlý. Natočila Tvůrčí skupina Brno.

Dokument vysílal Český rozhlas Dvojka v neděli 17. března od 22:00 hodiny. Následoval pořad Noční Mikrofórum a diskuse k dokumentu.

Spustit audio