Město Cheb obdrželo cenu za péči o ohrožené děti

3. duben 2013

Chebská radnice se může pochlubit zajímavým oceněním. Město totiž obdrželo cenu za příkladnou péči o ohrožené děti. Součástí ocenění je i finanční odměna výši 50 tisíc korun, kterou radnice podpoří vloni zahájené aktivity v rámci projektu Dětský úsvit.

Šek pro město Cheb převzal v Praze tajemník městského úřadu Václav Sýkora v rámci vyhodnocení prvního ročníku vyhledávání a prezentace příkladů dobré praxe v práci s ohroženými dětmi a jejich rodinami.

Byla tak uznána práce příhraničního města, zejména oddělení sociálně-právní ochrany dětí. Právě Cheb se navíc stal v desítce nejúspěšnějších jediným oceněným subjektem z oblasti veřejné správy.

„Ocenění jsme obdrželi za péči města, resp. komplexní přístup o sociálně ohrožené děti a práci s rodinami,“ uvedl tajemník Václav Sýkora. „Bývalý tým Eger, utvořený roku 2004 v reakci na mediální kampaň k dětské prostituci na Chebsku, která nakonec nebyla prokázána, se přetransformoval v Tým pro mládež. Tvoří ho zástupci města, policie, státního zastupitelství, probační a mediační služby a další a ti účinně spolupracují.“

Starosta Chebu Pavel Vanoušek připomněl další aktivity, které město ve vztahu k ohroženým dětem podporuje. Pod Správou zdravotních a sociálních služeb funguje stacionář Mája pro postižené děti, stacionář pro děti s očními vadami a klub Pohoda, který denně navštěvuje na 20 dětí nejčastěji ve věku od 6 do 10 let.

Ve 2., 4. a 6. základní škole běží přípravné třídy pro budoucí školáky ze sociálně slabých rodin, při 4. základní škole navíc i třída pro děti se zvláštními potřebami. Projekt Raná péče pomáhá rodinám dětí s postižením, projekt Nejlepší učebnou je pracoviště usnadňuje mladým vstup do pracovního procesu, odstartovat se podařilo projekt Prostupné bydlení atd. „Významná je v neposlední řadě také naše podpora aktivit sdružení Rokršti, Útočiště a dalších prostřednictvím grantů z pokladny města,“ uzavřel Pavel Vanoušek.

Zmíněnou finanční odměnou Cheb podpoří projekt Dětský úsvit, který vloni odstartovala - pod záštitou ředitelky Nadace Naše dítě Zuzany Baudyšové – Správa zdravotních a sociálních služeb k prevenci týrání a zneužívání dětí.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio