Krahujčí samice likvidují přemnožené městské holuby

13. duben 2013

Krahujec obecný (Accipiter nisus) a poštolka obecná (Falco tinnunculus) jsou ve střední Evropě nejrozšířenější dravci městského prostředí.

Dravci v Praze
V Praze je hnízdění prokázáno v 22 % kvadrátů a odhaduje se, že v hlavním městě hnízdí asi 200 párů na jehličnatých stromech parků a zahrad. Specializují se na lov ptáků a nejběžnější kořistí v městském prostředí bývají kosi černí (Turdus merula).
Menší samci si dovolí zaútočit na ptáky do velikosti vrabce, robustnější a silnější samice zdolají i kořist velikosti holuba.

krahujčí samice zaútočila na městského holuba

Právě takový (a zdařilý) útok zachytil odpoledne 29. listopadu 2012 Bořek Černovský
Celý souboj se odehrál na chodníku ve Španielově ulici v pražských Řepích během čtvrthodiny před zraky několika přihlížejících osob. Útočící samice krahujce srazila holuba na chodník a drápy se mu snažila probodnout životně důležité orgány. Příliš se jí to nedařilo, a tak se bojující ptáci občas odlepili od chodníku a posunuli k blízké kaluži. Těžko rozhodnout, zda za úspěšným lovem byla obratnost a síla pařátů krahujčí samičky, nebo pomohla voda v louži a „přiutopení“ holuba.
Jisté ovšem je, a to díky zvyšující se toleranci krahujců vůči aktivitám a přítomnosti člověka, že nám mohou krahujčí samice pomoci likvidovat přemnožené městské holuby.

Článek publikujeme se souhlasem časopisu Vesmír 04/2013.

autor: Jan Farkač
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.