Koncert Inner Spaces na vlnách ČRo Jazz

8. duben 2013

Necelý měsíc po koncertu kapely Inner Spaces v Uherském Hradišti odvysíláme záznam tohoto vystoupení na Českém rozhlase Jazz. Nalaďte si nás v sobotu 13. dubna ve 20:00!

Sobota 13. 4. – ČRo Jazz 20:00 – 21:00: Jazz Club – záznam koncertu z Uherského Hradiště (Reduta, nahráno živě 14. 3. 2013).

Inner Spaces vznikli na Jazzové akademii v polských Katovicích, kde v roce 2009 všichni jeho členové studovali. Saxofonista Luboš Soukup a pianista Vít Křišťan poté odjeli na studijní pobyt v Dánsku, ale kontakt s polskou kapelou udržují i nadále. Vedle trumpetistky Štěpánky Balcarové, která nedávno dokončila jazzová studia v rakouském Grazu, ji dále tvoří Poláci Max Mucha (basa) a Grzegorz Masłowski (bicí).

Podívejte se na ukázku z koncertu:



Jak říká Balcarová, skupina „svojí tvorbou propojuje dlouholetou polskou jazzovou tradici s českou, jsou zde slyšitelné vlivy soudobého evropského jazzu, ale také odkazy na hudbu klasickou nebo folklórní." Dřívější inspirace v polských kapelách odkazujících na zvuk ECM jsou v poslední době doplněny o vlivy hudby skandinávské, která je slyšitelná zejména ve volných improvizovaných pasážích.

Široký a kultivovaný zvuk kapely, melodická témata, pozvolna se rozvíjející improvizace a celková prokomponovanost skladeb byly hlavními charakteristickými rysy předchozího alba Inner Spaces, které vyšlo v roce 2011 a je reprezentativním výsledkem propojení výše zmiňovaných vlivů. Jejich poslední deska pak nese název Light Year, hostuje na ní David Dorůžka a byla oceněna první cenou v jazzové kategorii Cen Anděl 2012.

Na koncertě v Uherském Hradišti, který odvysíláme tuto sobotu ve 20:00, zazní v živé podobě ukázky z dvou posledních alb. Nenechte si ujít tento mimořádný program na sobotní večer!

02743569.jpeg

Inner Spaces, koncert z Uherského Hradiště 2013

Štěpánka Balcarová – trubka, křídlovkaLuboš Soukup – tenor, soprán saxofonVít Křišťan – pianoMax Mucha – kontrabas (PL),Grzegorz Maslowski – bicí (PL)

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na stanici Český rozhlas Jazz. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.