Po plzeňských ulicích začal jezdit nový hybridní autobus Škoda

5. duben 2013

V Plzni začal jezdit nový hybridní autobus Škoda H12, který vyvinula a vyrobila Škoda Electric. Dopravní podnik ho má pronajatý. O jeho případném nákupu by představenstvo rozhodovalo až po vyhodnocení zkušebního a ověřovacího provozu.

Hybridní autobus využívá ekologický bateriový pohon, který je šetrný k životnímu prostředí a má výrazně nižší spotřebu než klasické autobusy. Do vzduchu nevypouští žádné zplodiny a navíc není hlučný. Je proto ideálním dopravním prostředkem pro obytné zóny. Významnou předností hybridního autobusu je úspora paliva až v řádech desítek procent, především díky zpětnému využití elektrické energie, která vzniká při brzdění.

Vývoj nového dvanáctimetrového nízkopodlažního vozidla začal ve Škodě Electric v roce 2009. Na návrhu a vývoji pohonné jednotky autobusu a jeho řízení se podílela Elektrotechnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni.

Města a obce v Česku mohou od příštího roku zakázat vjezd vozidlům, které nesplňují přísnější emisní limity. O omezení vjezdu už uvažuje několik lázeňských měst, včetně Karlových Varů. Například v sousedním Německu ale fungují nízkoemisní zóny více než pět let.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio