Zubař Pavel Chrz: Na školní prohlídky mám ty nejhorší vzpomínky

Základem zdravých zubů je čištění a správné stravovací návyky. To zdůraznil ve studiu Radiožurnálu zubní lékař Pavel Chrz, prezident České stomatologické komory. Jak se zbavit strachu ze zubařů? A proč máme tak málo mladých stomatologů? Také na to se ptala moderátorka Lucie Výborná.

„Snažíme se zachovat živý zub, nebo alespoň zubní kořen, aby mohlo dojít k restauraci korunkové části,“ popisuje Pavel Chrz hlavní zásady stomatologů. I zuby, které nejsou na pohled příliš hezké, se podle něho dají vylepšit. „Celá stomatologie se zaměřuje na prevenci. Vše se podřizuje estetice,“ zdůrazňuje.

Zároveň se zamýšlí nad situací, ve které se zubaři nacházejí. „Průměrným zubařem je dnes 52letá žena,“ vysvětluje s tím, že například ve Středočeském kraji je poměrně málo zubařů a většina je už v důchodovém věku.

Mladí zubaři podle něj neodcházejí do zahraničí. Problém je dán spíš kapacitou vysokých škol. „Ty nedostávají peníze na to, kolik výuka zubního lékařství stojí,“ zamýšlí se a připomíná, že k přijetí ke studiu stomatologie je třeba splnit poměrně náročné podmínky.

Prezident České stomatologické komory Pavel Chrz popsal, k jak dramatickému vývoji ve stomatologii došlo

Kdy si může mladý lékař otevřít svou praxi? Proč Pavel Chrz nerad vzpomíná na školní zubařské prohlídky? A jak je to s cenami plomb a doplácením ze strany pacientů? I odpovědi na tyto otázky si můžete připomenout pomocí audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Pavlem Chrzem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.