Sníh odkryl dávné památky

27. březen 2015

Díky „správné“ sněhové nadílce objevili britští archeologové ve Walesu stopy po osídlení z mladší doby kamenné a z doby bronzové.

Se sněhem jsou potíže. Někdy žehráme, že je ho málo, jindy si stěžujeme na jeho přívaly. Tým britských archeologů vedený Tobym Driverem z Royal Commission on the Ancient and Historical Monuments of Wales si letošní sněhovou nadílku ve Walesu pochvaloval. Sněhu napadlo „tak akorát“. Stačil na zakrytí rušivých detailů, ale nesmazal hlavní obrysy pozůstatků dávných staveb. V kombinaci s šikmými paprsky vycházejícího nebo zapadajícího slunce dovolila sněhová přikrývka nafotografovat z letadla kontury staveb, které nejsou za obvyklých podmínek patrné.

Z paluby čtyřsedadlového letadla Cessna se podařilo v jižním a středním Walesu odhalit celkem čtyřicet staveb, jež dosud unikaly pozornosti vědců. Patří k nim například pohřební mohyla o průměru plných dvaceti metrů u Ogmore-by Sea. Sníh také zviditelnil rozsáhlé příkopové stavby u jezera Llangorse. Vědci odhadují, že tyto stavby vznikly zhruba před 4000 roků.

Bryn Celli Ddu, hrobka v Anglesey ve Walesu z období pozdního neolitu

Zasněžená krajina nabídla vědcům vzácnou příležitost pořídit také letecké snímky obrysů staveb, které jsou již známé. Tým Tobyho Drivera tak prozkoumal okolí zříceny normanského hradu Paincastle. Zajímavé a důležité snímky pořídili archeologové z paluby letadla i nad horskými pevnostmi Castle Bank a Coedcae Gaer nebo nad hradem Crugerydd.

Letecký archeologický průzkum provádějí britští vědci ve Walesu už čtvrt století. Za tu dobu se jim podařilo objevit asi 5000 staveb. Letecké snímky tak významně přispěly k vytvoření správné představy o historii osídlení Walesu. Už od mladší doby kamenné byla tamní krajina hojně využívána k zemědělství a osídlení byla na tu dobu poměrně husté. Letošní arktickou zimu, kdy sníh pokryl Wales na dlouhé týdny, hodnotí archeologové jako zvláště úspěšnou.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.