Fotovoltaika si už na sebe energeticky vydělá

8. duben 2013

Fotovoltaické panely slunečních elektráren měly donedávna obrovskou nevýhodu - na jejich výrobu bylo třeba vynaložit více energie, než kolik byly panely schopny vyrobit za celou dobu své životnosti. Tento handicap fotovoltaiky patří už ale od nynějška minulosti.

Doposud byla v podstatě produkce tzv. obnovitelné sluneční energie pouze skrytou spotřebou či transformací energie, vyrobené původně v elektrárnách, spalujících fosilní paliva. Nedávno však výzkumník Michael Dale ze Stanfordské university vytvořil analýzu, která se zabývá srovnáním množství energie vyrobené fotovoltaickými panely a množství energie, spotřebované při jejich výrobě. Podle Dalea nastal obrat v této bilanci již kolem roku 2010. Panely vyrobené v posledních letech už vyprodukují během své životnosti více energie, než kolik jí bylo investováno do jejich energeticky náročné výroby.

Dalším významným datem bude rok 2020. Tehdy bude dosaženo rovné energetické bilance dokonce v rámci všech fotovoltaických panelů na světě, které byly vyrobeny za celou historii využívání této technologie. Tedy nevýhoda výrazně energeticky ztrátových fotovoltaických panelů např. ze 70. a 80. let bude vyrovnána energeticky ziskovými panely, vyráběnými pomocí nových a progresivních technologií.

Michael Dale do své studie zahrnul prakticky veškeré sluneční panely, rozmístěné na celém světě, ať už skončily na solárních farmách nebo byly namontovány na individuálních domech. Energie, potřebná k výrobě panelů, pocházela většinou z uhelných tepelných elektráren. Šlo zejména o roztavení křemičitých surovin, což vyžaduje teploty až 1650 stupňů Celsia. V poslední době však postupně došlo k významným úsporám materiálu a také k nahrazování křemíku mědí, zinkem, cínem a uhlíkem, což výrobu zlevnilo.

Zdroje: Stanford News, Popular Science

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio