Lidé chtějí bydlet blízko jihočeské metropole

5. červenec 2004

Na nezájem o pozemky na stavbu rodinných domů si jihočeské obce stěžovat nemohou. Nárůst počtu obyvatel a nových domů je nejpatrnější hlavně v obcích, které sousedí s jihočeskou metropolí. Některé obce naopak chtějí přípravou parcel zabránit úbytku stálých obyvatel. Vyplývá to z ankety ČTK mezi zástupci obecních úřadů.

"Co se týče stavebních pozemků, tak obec by jich prodala daleko více, než jich vlastní," řekla ČTK Ladislava Říhová z Obecního úřadu Borek. Obec, která leží nedaleko Českých Budějovic, má momentálně všechny stavební parcely prodané. Za poslední tři roky se jich v Borku prodalo 43. "Problémy s úbytkem obyvatel nemáme, lidé naopak přibývají," řekla Říhová. Ještě letos chce Borek připravit základní technickou vybavenost pro dalších 17 stavebních pozemků. Podobně jsou na tom i v Homoli na Českobudějovicku. Letos investoři a vlastníci pozemků v koordinaci s obecním úřadem nabízí zájemcům 75 parcel. Ceny se pohybují zhruba okolo 900 korun za metr čtvereční. Podle údajů obecního úřadu je v obci, kde žije 867 obyvatel, 96 rozestavěných domů. "V souvislosti s nárůstem počtu obyvatel obce řešíme jak zabezpečit infrastrukturu. Díváme se na to z toho pohledu, že během tří let by mělo v obci bydlet jednou tolik lidí," řekl Pavel Schwarz z obecního úřadu. Obec uvažuje o zřízení sportovního areálu, oddychového parku a rozvoji kulturního zázemí.

Zhruba pět milionů korun vloží obec Řípec na Táborsku do přípravy 11 parcel pro výstavbu rodinných domů. Obec, kde žije 286 lidí, tak chce zabránit úbytku stálých obyvatel. Podle řípeckého starosty Jindřicha Jedlinského je zájem o parcely veliký. Dodal, že obec již řadu let zvelebuje prostředí, aby byla i mimo domy příjemným místem pro život. Z údajů krajské pobočky Českého statistického úřadu vyplývá, že v Jihočeském kraji loni stavebníci dokončili 916 bytů v rodinných domech, což bylo 62,7 procenta všech dostavěných bytů. Tak vysoký podíl rodinných domů na nové výstavbě nemá žádný jiný kraj.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio