Jihočeští záchranáři mají pro školící účely novou figurínu předškolního dítěte

10. duben 2013

Jihočeští záchranáři mají ode dneška k dispozici resuscitační simulátor pětiletého dítěte. Na figuríně si mohou vyzkoušet reakce dětského těla při životně důležitých akcích zdravotnických záchranářů.

Dosud se pravidelně školili na simulátoru dospělého člověka a kojence. Vladimír Dvořák, lékař jihočeské záchranné služby, vysvětluje důležitost cvičení na simulátorech osob:

„Člověk má několik stupňů znalostí. Jedna je teorie a druhou jsou ty automatismy, který používáme v krizových situacích. Když řídíte auto, tak ho musíte 1000 krát řídit, abyste na křižovatce zareagovali správně. A my jsme tady měli ty figuríny dospělého, máme tady mimino a chyběl nám článek toho dítěte.“

„Takže jsme trénovali dospělého člověka, to malinké dítě, a když přijdeme k dítěti, tak si potřebujeme na něčem nacvičit zase ty automatismy. Aby když tam přijedeme, jsme nepřemýšleli nad základními věcmi, ale abychom si automaticky mohli vybavit dovednosti, které budeme mít z té figuríny. Tahle figurína nám chyběla, a tím pádem nám chyběly i ty dovednosti,“ říká lékař záchranky.

Záchranáři na figurínách cvičí své dovednosti několikrát ročně.

autor: pfr
Spustit audio