Výstava unikátních plakátů Alfonse Muchy ze sbírky Ivana Lendla

10. duben 2013

Nejkompletnější kolekce plakátů Alfonse Muchy ze soukromé sbírky legendárního tenisty Ivana Lendla je ve světové premiéře k vidění v sálech Obecního domu v Praze.

Sbírka ještě nedávno zdobila americké sídlo legendárního tenisty Ivana Lendla, který od 80. let věnoval mnoho prostředků i sil jejímu budování a kompletaci. Výstava v Obecním domě, připravená Nadačním fondem Richarda Fuxy a zahrnující na 150 artefaktů představuje dosud nejkomplexnější pohled na Muchovo plakátové dílo z jeho českého, francouzského i amerického období.

Vedle plakátů a dekorativních panó sbírka Ivana Lendla obsahuje i předměty denní potřeby, kalendáře, pohledy a další artefakty.

Že má výstava premiéru právě v Obecním domě není náhoda, protože se Alfons Mucha podílel významně na malířské výzdobě jeho Primátorského salonu. Výstavu doprovází kniha mapující celou vystavenou expozici, kterou sestavil kurátor Karel Srp. Karel Oujezdský se Karla Srpa zeptal, čím je Lendlova soukromá sbírka Muchových pracím, na rozdíl od jiných kolekcí, tak unikátní a jedinečná.

Výstava „Ivan Lendl: Alfons Mucha“ potrvá v pražském Obecním domě do konce července.

Spustit audio