Na velkých jarních výstavách v Římě je znát český vliv

Jaro přineslo do Říma nejen lepší počasí, ale také dvě pozoruhodné výstavy. Obě jsou spojeny s českým prostředím. Zajímá vás jak? Tak čtěte dále…

Chystáte-li se na jaře do Říma, nezapomeňte zajít na dvě důležité výstavy. První z nich je věnována velkému Tizianovi a druhá světovému kubismu. V obou najdete zajímavé souvislosti i s českými zeměmi, ačkoli v případě slavného benátského malíře se to na první pohled nezdá.

Výstava světového kubismu začíná přehlednou časovou tabulí. Počátek můžeme zasadit v podstatě do roku 1925, kdy Albert Einstein formuloval slavnou teorii relativity.

Na samém začátku si mohou návštěvníci poslechnout hlas Gertrudy Steinové, souputnice i přítelkyně Pabla Picassa a inspirátorky kubismu. Mezi inspirační zdroje kurátoři zařazují také Henryho Forda, zakladatele sériové výroby automobilů. Z těch českých je tady Otto Gufreund, Josef Chochol, Pavel Janák nebo Josef Gočár.

Výstava pokračuje ranými skicami George Braqua z let 1907–1908. Z poezie a literatury se tu na prvním místě připomíná básník a kritik Guillaime Apollinaire a z hudby Stravinsky nebo Erik Satie.

Ze základních pojmů se tu na velmi složitém diagramu vynořují skupiny, které měly s kubismem hodně společného – jako Most, Modrý rytíř, fauvisté, skupina kubismu a futurismu, ruské období, spojené především s Igorem Stravinským, ale z dalších evropských autorů také s Bélou Bartókem.

Nesmíme zapomenout ani na skladatele Arnolda Schoenberga, kterého tvůrci zařadili do hudební části této velké výstavy o kubismu v hudbě, literatuře a samozřejmě výtvarném umění.

Vývoj umění v jediném obrazu…

Druhou velkou výstavu připravila síň Scuderie del Quirinale na počest krále italských malířů. Nazvala ji bez velkých štráchů prostě Tiziano.

Výstavní palác Palazzo delle Esposizioni s výstavou Helmuta Newtona

Generální ředitel Scuderií Mario de Simoni v rozhovoru pro Český rozhlas „skromně“ říká, že takovou Tizianovu výstavu už Itálie dlouho neviděla. „Náš projekt je velmi ambiciózní,“ neskrývá.

„Často se pořádaly výstavy věnované mladému, nebo naopak starému Tizianovi či různým aspektům jeho díla. Naše expozice chce vyprávět, vysvětlit a ilustrovat celou uměleckou kariéru Tiziana, která trvala 60 let. Na výstavě zastupují každé desetiletí mimořádné příklady Tizianova génia,“ popisuje.

V první patře tak najdeme vrcholná díla s náboženskou tematikou, jako je Umučení sv. Vavřince, Zvěstování nebo Pohřbívání Krista. Druhé patro představuje hlavně portréty, mýty a alegorie.

„Výstavu uzavírá jeden z nejdramatičtějších Tizianových obrazů, až neuvěřitelný a zcela mimořádný obraz, jedinečný možná z hlediska světového malířství všech dob. Je to Apollon a Marsyas, který máme zapůjčený z Kroměříže, kde se o něj skvěle starají, za což jsme vám velmi vděční,“ říká de Simoni.

„V tomto díle nacházíme elementy vývoje umění až k impresionismu a možná dokonce až k expresionismu – to všechno je v tomto obraze obsaženo,“ pokračuje.

V druhé výstavní síni proti Tizianovi odvážně nasadil výstavu fotografií Helmuta Newtona. Tu Tizianovu můžete vidět až do 16. června. Newtona ještě o měsíc déle.


Zobrazit místa konání dvou velkých římských výstav na větší mapě

autor: mdo
Spustit audio