Švestková dráha

11. duben 2013

Naším cílem bude cesta, přesněji řečeno dráha, konkrétně „Švestková dráha". Nejde ale o žádnou procházku sadem. Trasa vede po kolejích a jde o oblíbenou lokálku spojující Lovosice s Mostem přes Třebenice, Třebívlice a Libčeves.

Švestková dráha vznikla na konci 19. století a svůj název dostala díky častým švestkovým sadům podél kolejí. Ty ale postupně zmizely a tak oblíbené ovoce zůstalo jen v názvu.

Celá trať měla několikrát namále. Za druhé světové války se většina tratě nacházela za hranicemi území, které bylo postoupeno Hitlerovskému Německu. Jen obce Třebenice a Třebívlice zůstaly v Čechách a tak se zřídily hraniční přechody. Kvůli nedostatku motorové nafty byl navíc provoz hodně omezen.

Další dlouhodobější uzavření celé trati přišlo v osmdesátých letech devatenáctého století. V roce 1982 se sesunul na koleje kousek od Třebenic celý svah a mluvilo se dokonce o zrušení. V roce 1987 bylo ale naštěstí rozhodnuto o opravě a obnovení pravidelných spojů.

Úplné zastavení přišlo o dvacet let později. Poslední rozlučkový vlak projel Švestkovou dráhou 8.prosince 2007. Další pravidelné spoje už Ústecký kraj neobjednával.

Naštěstí se ale našli nadšenci a obce podél trati, kteří se s tím nesmířili, a už další rok odstartoval nultý ročník turistického provozu. Díky tomu se, hlavně v letní sezóně, můžete svézt historickým vlakem a navštívit některé ze zajímavých míst Českého středohoří.

Určitě je z čeho vybírat - už z vlaku uvidíte hrady Házmburk, Košťálov nebo Oltářík. Na trati je i zámek v Korozlukách nebo Vlastislavi. V Třebenicích najdete Muzeum českého granátu a samotné městečko stojí také za návštěvu, stejně jako třeba Dlažkovice, Libčeves nebo Třebívlice.

Jízdní řády najdete na webových stránkách Švestkové dráhy, vlaky na trati jezdí i nepravidelně při různých příležitostech. Letos například v sobotu 18.května při Slavnosti stepí.


Zvětšit mapu
autor: Milan Král
Spustit audio