Český rozhlas už podruhé pořádá PRESSpektivy – Budoucnost žurnalistiky

8. duben 2013

Mezinárodní projekt PRESSpektivy – Budoucnost žurnalistiky se ve dnech 8. – 10. dubna 2013 opět uskuteční v Praze. Pozvání Českého rozhlasu přijal ruský nezávislý novinář a hudební publicista Artěmij Troickij.

Artěmij Troickij je významnou osobností na ruské i mezinárodní scéně. Výčet činností A. Troického je velmi pestrý, mimo jiné moderuje vlastní pořad na respektované rozhlasové stanici Echo Moskvy, činný je v ruském opozičním hnutí a zasazuje se o propuštění členek skupiny Pussy Riot, vyučuje také na univerzitách v Rusku a ve Spojených státech.

V pondělí 8. dubna A. Troickij bude se zaměstnanci Českého rozhlasu diskutovat o tématech, jako jsou svoboda médií, autocenzura vs. hranice veřejnoprávního vysílání nebo role veřejnoprávních médií v propagaci nemainstreamových hudebních žánrů. Jednotlivé panely budou moderovat Martina Mašková (ČRo Plus) a Petr Dorůžka, hudební publicista a spolupracovník ČRo Vltava. Účastníkem panelu bude také šéfredaktor Radia Wave Tomáš Turek.

Úterý 9. dubna je vyhrazené pro konání Kreativní dílny. Vybraní studenti vysokých škol si přímo v Českém rozhlase vyzkoušejí novinářskou práci pod vedením zkušených redaktorů. V roli školitelů se představí Zuzana Rejchová (Radio Wave) a Pavel Polák (zahraniční redakce Centra zpravodajství). Novým partnerem projektu je i měsíčník Bel Mondo, jehož šéfredaktorka Bára Procházková se bude věnovat „píšící“ skupině studentů.

V rámci své návštěvy Prahy A.Troický navštíví také Rádio Svobodná Evropa, kde se uskuteční moderovaná debata pro redaktory RFE/RL.

„Zúčastnil jsem se loňských premiérových PRESSpektiv a ten zážitek se pro mě stal, troufám si říci, zlomový. V podstatě jsem prohlédl a zjistil, že rozhlas a rádiová žurnalistika je ten obor, kterým se chci ubírat,“ napsal Tomáš Jelen, student FSS MUNI v Brně, v dopise, kterým se hlásil do letošního ročníku. PRESSpektivy – Budoucnost žurnalistiky nabízí i ve svém dalším ročníku studentům možnost změnit pohled na svou budoucí novinářskou kariéru.


Více informací o projektu na www.presspektivy.cz.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace